Zdravlje

Plazma iscjeljuje hronične otvorene rane

Izvor

Osim čvrstog, tečnog ili gasovitog stanja, u svemiru postoji i četvrto stanje materije, plazma, koja nastaje kada se gasu doda velika količina energije i kada se atomi sami rastave na svoje sastavne djelove, odnosno na jone i elektrone.

Dovoljno je zagrijati samo mali dio nekog gasa pa da se stvori plazma. Ova razrijeđena, hladna plazma pogodna je za primjenu na koži jer bolesnici osjećaju samo nešto kao topao povjetarac.

Dermatolozi, zajedno sa fizičarima iz Garhinga koji istražuju svemir, razvili su uređaj iz kojeg izlazi vjetrić plazme. Iz neke vrste fena za kosu izlazi plemeniti gas argon, koji prethodno prolazi kroz električno polje. Plazma koja tako nastaje uperi se oko dva minuta na hronične rane i uništava ćelijske membrane bakterija koje su se tu eventualno nastanile, prenosi Radio "Dojče vele".

Mogućnosti koje nudi "fen plazme" su mnogobrojne. Njime bi mogle kod kuće da se dezinfikuju male posjekotine, a uspješan bi mogao da bude i u prevenciji bolesti desni - paradentoze.

U međuvremenu, naučnici su otišli korak dalje - umjesto skupog argona žele da u budućnosti koriste običan vazduh. I molekuli vazduha mogu uz pomoć električne energije da se pretvore u plazmu. Fizičari Maks Plank instituta prave uređaj koji je mnogo jednostavniji od prvobitnog "argonskog fena", koji je unikat i košta 100.000 eura.

"To bi bila mogućnost za široku primjenu, pogotovo što bi dezinfekcija plazmom od običnog vazduha trajala samo dvadeset sekundi", kaže Gregor Morfil.

Uskoro će početi prvi testovi na pacijentima. Osim toga, planira se primjena za brzu dezinfekciju ruku bolničkog osoblja. Osim što bi to ubrzalo proces dezinfekcije, nema neželjenih sporednih dejstava koja nastaju zbog korišćenja različitih tečnosti, tinktura i sprejeva.

U Njemačkoj tri do četiri miliona ljudi pati od hroničnih rana koje veoma sporo zarastaju, a uglavnom su pogođeni dijabetičari i pušači koji imaju problema sa cirkulacijom. U otvorene rane često se nasele bakterije i u takvim slučajevima ljekari pokušavaju da pacijentima pomognu antibioticima u obliku masti. Problem je u tome što bakterije postaju sve otpornije na ljekove.

Portal Analitika