Politika

"Pomjerimo se sa statusa kvo"

Petrović: CEP što kaže - to i uradi

Imali smo priliku da čujemo govore, a u govorima i predstavljanje izbornog programa CEP-a sa vrlo jasnim porukama, konkretno i koncizno. Ono što je CEP rekao, to će i uraditi, saopštila je potpredsjednica Crnogorske evropske partije (CEP) Ivona Petrović.

Petrović: CEP što kaže - to i uradi Foto: CEP
Portal AnalitikaIzvor

“Samo mu se mora stvoriti prilika koja jedino može proizaći iz vaše čvrste odluke da 26.maja izađete na glasanje i time direktno učestvujete u kreiranju politika svoga grada. Posebnu poruku želim da pošaljem svojim vršnjacima i vršnjakinjama na kojima svijet ostaje, koji su trenutno tu gdje jesu, a zahvaljuci vlastima u Budvi unazad dugi niz godina, ne samo posljenjih 8, da prekinemo začarani krug, da se pomjerimo sa statusa kvo", kazala je Petrović.

Ona dodaje da birači ne treba da ostaju domovima 26.maja.

„Da u jednom gradu,poput Budve, koji činjenično zaslužuje da bude turistička metropola, a po svojim trenutnim parametrima to nije, ne dozvolimo odlazak naših najboljih studenata koji mogu uticati na razvoj turizma u Budvi, treba da ide u druge turisticke atrakcije, jer ce nas to jos vise osiromašiti ili recimo i nizak zivotni standard zato sto imamo nedostatak poslovnih prilika, a zapravo zadnjih godina mi smo u deficitu radne snage. I da kulturu vinemo u visine, da smanjimo kič i šund, jer ćemo aterirati bez točkova“, kazala je Petrović

CEP će se, prema njenim riječima, zalagati za razvijanje različitih vrsta turizma, jer je turizam raznolika industrija, u zavisnosti od interesa i potreba stranaca. 

„Te stoga, u Budvi će se raditi na kulturunom turizmu, eko turizmu, vinskom turizmu, kongresnom, urbanističkom“, kazala je ona.

Takođe, socijalno ugrožene porodice,ali i mlade porodice, treba, ocjenjuje Petrović, da imaju sve potrebne uslove za siguran život - subvencija je jedan od koraka za ostvarenje ovog cilja.

„Što se tiče kulture i umjetnosti, naravno da su bitni festivali i dovođenje raznih gostiju sa svejtske scene, jer se to zadnjih neđelja često moglo čuti od svih nosioca listi, i da će to neminovno privući veliki broj turista, ali to ne isključuje učešće i naših mladih crnogorskih talenata. Decenijama unazad i do dana današnjeg kulutura i umjetnost se guše jer vlastodršci imaju strah od iste zbog toga što ona može da iznjedri buntovnika koji može da misli svojom glavom. Konkretno, u Crnoj Gori postoje mnogi talentovani mladi ljudi: glumci, slikari, muzičari, književnici koji su sklonjeni iz javnog života i sa javne scene, jer je aktuelan kič i primitivizam. Mnogi od njih prinudjeni su bili da napuste ovu zemlju, jer su veći značaj davali ljudi van Crne Gore, što je opet za nas veliki poraz. Treba dati podršku izvornoj i urbanoj kulturi“, kazala je Petrović.

Dosta je priče eliminisaćemo razlike medju nama, stvorićemo jednakost medju ljudima, prvi među jednakima se često čuje, to, prema njenim riječima - nije dobar slogan.

„Jednakost u smislu da imamo ista prava,ali - vjerujem da nije dovoljno težiti jednakosti u poslovnom smislu. Treba da omogućimo da svako radi posao koji želi, posao u kojem je dobar ,bez obzira na to koje zanimanje odabere“, smatra Petrović.

Za one koji žele da studiraju, Petković kaže da će osigurati dostupnost visokokvalitetnog obrazovanja. „Povećaćemo broj stipendija i subvencija za studente, te razvijati saradnje sa međunarodnim univerzitetima kako bi omogućili razmjenu znanja i iskustava.

Sa druge strane, za one koji žele da se bave zanatima ili uslužnim djelatnostima, koje su više nego potrebne u Budvi, jer su to profesije koje prezentuju nas u svijetu, razvićemo programe stručnog usavršavanja“, kazala je ona.

Na kraju, ističe Petrović, Budva nije samo mjesto na mapi, dakako da je bitna u turističkom i ekonomskom smislu, jer uveliko doprinosi budžetu Crne Gore, ali je Budva pored toga i naše istorijsko znamenje, jer ima dugotrajnu tradiciju i istoriju, koja je sama po sebi i više nego atraktivna za strance. 

„Ukoliko želite crnogorsku, evropsku i kulturnu Budvu - glasajte za Crnogorsku evropsku partiju i zaokružite broj 5. Neka je vječna!“, zaključuje Petrović.

Portal Analitika