Region

Petković: Tražimo da KFOR i EULEKS budu neutralni, ne da stanu na srpsku stranu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković prikazao je danas u Beogradu fotografiju Bojana Mijailovića, ubijenog u sukobu sa kosovskom policijom u selu Banjska, i naveo da srpski stručnjaci, na osnovu te fotografije, tvrde da je upucan u glavu dok je ležao na leđima.

Petković: Tražimo da KFOR i EULEKS budu neutralni, ne da stanu na srpsku stranu Foto: RFE/RL
AgencijeIzvor

"On je prvo ranjen, tako što je pogođen u noge. Pao je i onda kada je kosovska policija prišla, umjesto da pomogne bespomoćnom čovjeku, ona je izvršila egzekuciju", rekao je Petković novinarima.

Istakao je da je zbog toga važno da se sazna sve iz izveštaja za obdukciju, dodajući da Beograd to ne očekuje od Prištine jer ona "lažira i činjenice i podatke u vezi sa celim događajem", već je to zatraženo od Euleksa.

Naveo je da je Euleksu poslao dva pisma, a da su mu u odgovoru na prvo naveli da je obdukcija obavljena 26. septembra.

"Na smrtovnici, koje su dobile sve tri porodice kada su preuzimala tijela, stoji da je obdukcija obavljena 25. septembra", kazao je Petković i dodao da su se tada pojavile informacije o različitom terminu obdukcija.

Ocijenio je da ili Euleks ili Priština "lažu" i da je zbog toga "od ključne važnosti" da se vidi i izvještaj Euleksa o obdukciji i fotografije sva tri tijela.

"Vidite da su lagali i o broju Srba koji su bili u Banjskoj. Govorili su 30, 40, 50, sada govore da je 90. Prvo su govorili da je policajac, Albanac, stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore ono što smo mi rekli prvog dana - da je policajac stradao od eksploziva. Mnogo nelogičnosti, mnogo različitih stvari koje ukazuju da Priština lažira činjenice i jasno je zbog čega je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi", rekao je Petković.

Naveo je da se 11 odsto Srba već odselilo sa sjevera Kosova, i da su o tome upoznate ambasade u Prištini i u Beogradu, kojima je ukazano da kosovski premijer Aljbin Kurti sprovodi etničko čišćenje Srba.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije je naveo i da je Lazar Janićijević uhapšen juče na administrativnom prelazu Jarinje kada je pošao na sahranu u Vrnjačkoj Banji, kao i da je dan prije toga, Kurti "maltretirao trojicu Srba u Gornjim Varagama samo zato što su se usudili da idu u svoje šume, na svoje imanje i tamo da sjeku drva".

"Mi ne tražimo ni od Kfora ni od Elueksa da stane na srpsku stranu, da stane na stranu prognanog srpskog naroda koji trpi Kurtijev teror svakog dana. Mi samo tražimo da budu objektivni i neutralni", kazao je Petković.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Č Činjenica_neregistrovani
02.10.2023. 11:15

Policajac stradao od eksploziva, pa to je još gore nego da je upucan,kako ovaj kaže. Upucan može biti u razmjeni vatre a eksploziv postavljen znaci čista namjera da ubije jednog ili više njih što je pravi terorizam isto kao ISIL . Ovi se dave u sopstvenim lažima i samo prave gore po njih,po Srbiju . Terorista Radoičić heroj,ratni zločinci osuđeni za genocid itd( Ratko Mladić idr) heroji ,bitka na Kosovu 1389 im je pobjeda itd itd. Kakav narod takav im i vladar jer ga sami biraju , a prepoznatljivost je u tome da se međusobno raspravljaju u jedni druge napadaju i ogovaraju bez ikakvog smisla . Ovakav je znak nestanak tog istog naroda koji će se podijeliti na sekte i sektaše i nikada mira i sreće neće imati (indijska izreka).

5
0
j joc_neregistrovani
02.10.2023. 10:42

I Radojčić je bio na tragu teroriste Gavrila Principa - ali ipak nije uspio izazvati Treći svjetski rat!

7
0