Politika

PES: Nećemo podržati podržati skraćenje mandata i razrješenje Injac

Inicijativa za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, neće dobiti podršku Evrope sad.

PES: Nećemo podržati podržati skraćenje mandata i razrješenje Injac Foto: PG Biro
RTCGIzvor

Iz redova Pokreta Evropa sad (PES) poručuju da neće podržati inicijativu opozicije, te da će stati uz Injac.

"Smatramo da gradonačelnica radi odličan posao u interesu razvoja grada i ispunjenju onog što je obećano građanima. Očigledno da postoje razni interesi koji žele destabilizovati političke prilike na lokalnom nivou ali i na državnom nivou", kazao je za RTCG Portal funkcioner te partije Tihomir Dragaš.

Kako je za Portal RTCG kazao šef kluba odbornika Prava CG-DNP-Radnička Stefan Vešović, trenutna vlast dogovarana je zajedno sa parlamentarnom većinom, te će, ukoliko bude potrebno, samo sa njima dogovarati i eventualno skraćenje mandata.

Vešović nam je to kazao nakon što je odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković objavio da su uputili inicijative na potpis svim partijama - za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada.

"Kada su u pitanju političke inicijative, sigurno da nećemo nikada sa opozicijom praviti bilo kakve aranžmane. Ovu vlast smo dogovarali, mukotrpno, sa kolegama iz parlamentarne većine, tako da ćemo, ukoliko bude potrebe, sa njima dogovoriti i eventualno skraćenje mandata. Žalimo zbog sukoba koji je nastao između bivših kolega, te ih još jednom pozivamo da interes građana stave ispred ličnih doživljaja politike", istakao je Vešović.

Nakon inicijative Maškovića oglasila se i predsjednica Skupštine opštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović, kazavši da neće podržati ni smanjenje amandmana Skupštini niti razrješenje Injac.

Ona je kazala da je politički sponzor inicijative zapravo Demokratska partija socijalista, a da su SD-SDP-LP u ovom slučaju "sakupljači potpisa" odnosno kuriri DPS-a.

"Demokratska vlast u Podgorici je dobila izborno povjerenje i puni mandat od strane građana i građanki. I lično neću podržati bilo kakvo skraćivanje mandata Skupštini ili razrešenje gradonačelnice Injac. Povjerenje građana je na snazi, a inicijativa predlagača da sami sebi skratimo mandat više govori o njima, nego o nama", navela je Borovinić-Bojović.

Krizu vlasti u Podgorici komentarisao je juče i predsjednik države Jakov Milatović. On je kazao da je pristalica dogovora i rješenja koja traže dogovor.

"Kao neko ko je predvodio listu pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Podgorici, osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je bila izborno obećana i koju su očekivali građani Podgorice. I mislim da je upravo i to suština ovog problema i suština krize vlasti koja trenutno postoji. Ja sam uvijek pristalica dogovora i pristalica rješenja koja traže dogovor. Međutim, opet kažem, onaj ko je dobro radio svoj posao, sasvim sigurno ne treba da se boji ni izbora. Mislim da nije primjereno da se centralna vlast miješa u lokalnu vlast", naveo je šef države.

Upućene inicijative za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata SO
5
Upućene inicijative za razrješenje gradonačelnice Olivere…
17.06.2024 14:05
Mašković: Građani Podgorice krajem septembra će na birališta
5
Mašković: Građani Podgorice krajem septembra će na birališta
17.06.2024 14:50

 

Portal Analitika