Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Perović: Amfilohije izveo svoj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka, uspio sve sem da izmiri Crnogorce

Rektor Cetinjske bogoslovije uporedio mitropolita crnogorsko primorskog sa Mojsijem

Perović: Amfilohije izveo svoj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka, uspio sve sem da izmiri Crnogorce

Procvjetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori, i Mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine, kazao je Perović

Perović: Amfilohije izveo svoj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka, uspio sve sem da izmiri Crnogorce Foto: SPC MCP
Portal AnalitikaIzvor

U Cetinjskom manastiru služen je pomen kraj odra mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija. Okupljenima se obratio Gojko Perović rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je podsjetio da je Lučindan je dan kada se slavi Sveti Luka, a od prije dvjesta godina i dan Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca. On je dodao da je trudom Amfilohija, kao svetitelj je počeo da se proslavlja i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac. On je rekao da niko nije mogao da očekuje da će su upokojiti u ta dva dana (31. se upokjio Sveti Petar Cetinjski, a sutradan Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac),

”Evo dan prije Svetog Petra da bude i treći dan, kao što se tri dana obilježavaju Božić i Vaskrs, tako je dao Bog da ćemo mi od ove godine tri dana obilježavati tri naša Cetinjska Mitropolita”, rekao je rektor Cetinjske bogoslovije i dodao da ćemo se sjećeti današnjeg dana upokojenja našeg mitropolita i ove dvojce cetinjskih arhijereja.

 

Amfilohije prenijet na Cetinje, dočekali ga sveštenstvo i građani ispred Cetinjskog manastira  (FOTO, VIDEO) Amfilohije prenijet na Cetinje, dočekali ga sveštenstvo i građani ispred Cetinjskog manastira  (FOTO, VIDEO) Amfilohije prenijet na Cetinje, dočekali ga sveštenstvo i građani ispred Cetinjskog manastira  (FOTO, VIDEO) Amfilohije prenijet na Cetinje, dočekali ga sveštenstvo i građani ispred Cetinjskog manastira  (FOTO, VIDEO)
10
Amfilohije prenijet na Cetinje, dočekali ga sveštenstvo…
30.10.2020 13:15
(VIDEO) Zdravstveni radnici KCCG ispratili Amfilohija (VIDEO) Zdravstveni radnici KCCG ispratili Amfilohija (VIDEO) Zdravstveni radnici KCCG ispratili Amfilohija (VIDEO) Zdravstveni radnici KCCG ispratili Amfilohija
8
(VIDEO) Zdravstveni radnici KCCG ispratili Amfilohija
30.10.2020 19:19

 

Perović je rekao da mi stojimo na kamenu, podsjetivši na Gospodnje riječi Apostolu Petru, kada mu je dao ime i rekao mu da će na tom kamenu sagraditi Crkvu, a to znači da se Crkva gradi na tvrdoj vjeri, na nečemu tvrdom u ljudima. 

”Ljudi su meki, i prolazni, i slabi, i grešni, upravo smo čuli molitvu da nema čovjeka da živi, a ne griješi, ali Gospod je tražio to čvrsto u ljudima”, dodao je. 

Osvrnuo se takođe na istoriju, kazavši da je i u najvećoj okupaciji ostao kamen Lovćena, a na tom kamenu Ivan Crnojević sa Cetinjskim Mitropolitima, sagradio Cetinjski manastir koji je postao svetionik među ljudima.

”Dragi naš Mitropolite Amfilohije, dobro si nas naučio koju knjigu da čitamo, Bibliju da čitamo”, rekao je i podsjetio na odnos naroda prema Mojsiju, napomenuvši da je Vladika Amfilohije znao da uporedi Svetog Petra Cetinjskog sa Mojsijem.

”I nemam, dragi Vladiko i učitelju, i oče, ništa da kažem, nego da znam sada ovdje pred ovim odrom, svi profesori Bogoslovije, kada na Cetinju, kao pred Crvenim morem, kad nije bilo nikakve šanse da se na Cetinju obnovi bogoslovska škola, ti si rekao da će biti i svesaka i olovaka, samo da krenemo”, rekao je Perović i naglasio da nema što drugo da kaže nego da Vladika liči i Mojsiju i Svetom Petru Cetinjskom.

 

Đukanović uputio saučešće: Amfilohijevo djelo u Crnoj Gori cijeniće istorija Đukanović uputio saučešće: Amfilohijevo djelo u Crnoj Gori cijeniće istorija Đukanović uputio saučešće: Amfilohijevo djelo u Crnoj Gori cijeniće istorija Đukanović uputio saučešće: Amfilohijevo djelo u Crnoj Gori cijeniće istorija
8
Đukanović uputio saučešće: Amfilohijevo djelo u Crnoj Gori…
30.10.2020 15:52
Krivokapić o Amfilohiju: Žrtva koju si podnio je krajnji zalog za izmirenje Crne Gore Krivokapić o Amfilohiju: Žrtva koju si podnio je krajnji zalog za izmirenje Crne Gore Krivokapić o Amfilohiju: Žrtva koju si podnio je krajnji zalog za izmirenje Crne Gore Krivokapić o Amfilohiju: Žrtva koju si podnio je krajnji zalog za izmirenje Crne Gore
2
Krivokapić o Amfilohiju: Žrtva koju si podnio je krajnji…
30.10.2020 21:02

 

„I zbog toga danas imamo Bogosloviju, imamo radio, imamo časopis po onom Vašem vodoskoku ispod manastira Morače, Hram u Podgorici, Hram u Baru, obnovljene ženske i muške manastire, škole vjeronauke, tri hora: nikšićki, podgorički i kotorski, koji mogu pjevati i pred vaseljenskim i pred ruskim Patrijarhom, kao što su pjevali. Naš Mitropolit je jedini Episkop u Pravoslavnoj Crkvi koji je uspio da na jednom mjestu okupi carigradskog i moskovskog Patrijarha da osveštaju Hram u Podgorici“, naglasio je Perović. On je kazao i da je Mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva:

„Procvjetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori, i Mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. Čuda smo se nagledali kako kaže jedan stih u Svetom Pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na Mitropolita Amfilohija“, naglasio je rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je na kraju kazao da je Vladika govorio prethodnih godina kako je sve uspio ali ne i da izmiri Crnogorce i dodao da ko zna kad ćemo to dočekati.

„Ali ako ćemo ići putem mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira“, zaključio je.

U toku službe, iz Hercegovine su došli i umirovljeni Vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Portal Analitika