Društvo

Advokat i nekadašnji urednik sarajevskog magazina Dani saopštio na V Podgoričkom novinarskom forumu

Pećanin: Protiv Crne Gore se vodi političko-crkveno-propagandni rat (VIDEO)

Advokat i nekadašnji urednik sarajevskog magazina Dani, Senad Pećanin, ocijenio je da se protiv Crne Gore vodi političko-crkveno-propagandni rat, koji ima za cilj promjenu njenog građanskog i sekularanog karaktera.

Pećanin: Protiv Crne Gore se vodi političko-crkveno-propagandni rat (VIDEO) Foto: Foto: Screenshot/YouTube
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na V Podgoričkom novinarskom forumu, kazao da je cilj tog rata potkopavanje multietničkog i multivjerskog karaktera Crne Gore.

„Hibridni rat protiv Crne Gore i njenog državnog i etničkog identiteta nezamisliv je bez platforme koju daju Srpska pravoslavna crkva (SPC) i mediji. Simbioza beogradskih medija i njihovih izvršilaca radova u Crnoj Gori – prije svega koncerna Vijesti – stvorila je situaciju koja izaziva strah i zebnju kod svih koji se sjećaju zločina iz ratova devedesetih“, naveo je Pećanin na panelu „Prekogranično novinarstvo – mediji kao sredstvo hibridnog rata protiv susjeda“, koji je moderirala novinarka Tamara Nikčević.

Pisac i novinar Andrej Nikolaidis, koji je na panelu učestvovao putem video-linka, ocijenio je da ne postoji nikakva razlika, osim fiktivne, između portala IN4S i koncerna Vijesti.

„I jedni i drugi sinhronizovano učestvuju u izmjeni karaktera građanske Crne Gore. Taj koncern doslovce manipuliše građanima Crne Gore ubjeđujući ih u istovjetnost srpskog i crnogorskog nacionalizma, pritom tražeći neku srednju struju. Ta priča nije nova; oni se vraćaju na politiku Demokratske partije socijalista od prije 1997. godine“, istakao je Nikolaidis, dodajući da je crnogorski nacionalizam folklornog karaktera i da nema nikakvu šansu protiv srpskog.

Predsjednik Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), Ranko Vujović, kazao je da određene države i centri moći pokušavaju prekogranično, preko medija i socijalnih mreža, da utiču na procese u drugim zemljama.

„Ono što se dešava u Crnoj Gori s medijima iz Srbije nije ništa novo. Imali smo situaciju da je Agencija za elektronske medije na tri mjeseca suspendovala određene programe Pink i Hepi televizija“, podsjetio je on.

Novinar hrvatskog Jutarnjeg lista, Vlado Vurušić, kazao je, takođe preko video-linka, da mediji u toj državi dobro označavaju šta se zbiva u Crnoj Gori.

„Crna Gora je pod jakim udarom iz Srbije. Tu su, naravno, SPC i srbijanski mediji koji su udarne pesnice režima Aleksandra Vučića. U toj logistici je i Rusija“, saopštio je on, dodajući da nije ugrožena samo država Crna Gora, već i crnogorski kulturni i istorijski identitet.

Vurušić smatra da napadi iz Srbije djeluju vrlo uznemirujuće i ratnohuškački.

„To je cijeli jedan splet medijskog carstva Aleksandra Vučića. Oni cijelo vrijeme potenciraju reviziju povijesti – ne samo zadnjih stoljeća, već i dešavanja iz devedesetih godina. Situacija je vrlo napeta. Može Vučić spuštati loptu, ali njegovi mediji rade kao udarne pesnice i glasnogovornici režima“, dodao je on.

Senad Pećanin ističe da interesovanje srpskih medija za lokalne izbore u Nikšiću svjedoči da je riječ o dobro planiranoj strategiji.

„Ta nevjerovatna detonirajuća snaga srpskih medija jeste jedan vrlo zlokoban znak perspektive odnosa u Crnoj Gori. Za punu učinkovitost takve propagandne strategije izuzetno važno mjesto pripada lokalnim medijima“, rekao je Pećanin.

On smatra da je od medijske uloge kakvu igra koncern Vijesti u Crnoj Gori, „jedino sramnija uloga mnogobrojnih NVO“.

„One su svojim prethodnim radom i okretanjem glave od primitivnog klero-tribalnog fašizma u Crnoj Gori, pokazale da su bitni kotačići u funkcionisanju tog stroja. Jedini odgovor je snaženje medija koji se zalažu za njegovanje onih vrijednosti za koje smo vjerovali da su čvrsto usidrene u strukturu naših država i društava“, poručio je Pećanin, dodajući da je potrebno više energičnosti u demaskiranju promotera ideje „srpskog sveta“.

Andrej Nikolaidis ocjenjuje da je katastrofalna greška napravljena onda kad je Pink bio saveznik bivših crnogorskih vlasti i kad je govoreno da su odnosi s Vučićevom Srbijom – nikad bolji.

„To su greške koje moraju doću na naplatu“, uvjeren je crnogorski književnik.

Govoreći o rezultatima crnogorskih parlamentarnih izbora, Ranko Vujović je ocijenio da se 30. avgusta prošle godine nije dogodila smjena vlasti, „već rušenje države“.

Vlado Vurušić je, komentarišući film Dara iz Jasenovca, rekao da Vučić i Vučićeva Srbija insistiranjem na temi Jasenovca žele da dokažu da se o tom logoru smrti nije govorilo.

„A jeste – nije nikakva tajna šta se tamo događalo. Sva ta tematika se koristi kako bi se na neki način promijenila povijest onoga što se događalo u devedesetim – da bi se pokazalo kako su Srebrenica, Vukovar, Račak... ʼnormalanʼ odgovor na ono što se događalo Srbima u Drugom svjetskom ratu“, podvukao je hrvatski novinar.

Navodeći da je imao pretke koji su stradali u Jasenovcu, Andrej Nikolaidis je rekao da je „dužnost pristojnog čovjeka da ne licitira vlastitim žrtvama da bi opravdao žrtve koje će u svom političkom pohodu ostaviti iza sebe, već da ne dozvoli da se nekome desi ono što se tebi desilo“.

„To nije ništa drugo nego hrišćanska etika, tj. ono što su zaboravile ovdašnje crkve koje nemaju ništa s njom. Posljednja institucija na ovim prostorima koja je bila ukorijenjena u hrišćanskoj etici je Komunistička partija“, zaključio je Nikolaidis.

Podgorički novinarski forum okupio je predstavnike značajnih domaćih i regionalnih medija, a zbog aktuelne epidemiološke situacije događaj je organizovan onlajn. Skup je organizovao MSS, pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Sekreterijata za kulturu.


Portal Analitika