Društvo

Pavlović: Poništiti raspodjelu novca Fonda za manjine

Izvor

Upravni odbor Fonda odlučio je u petak da manje od 500 hiljada EUR dodijeli organizacijama za realizaciju projekata od važnosti za manjinske narode. Nakon sjednice nije saopšteno koliko je organizacija dobilo novac i za koje projekte.

Pavlović je u saopštenju dostavljenom agenciji Mina kazao da je nužno da se raspodjela poništi, a da se djelovanje Fonda suspenduje do konstituisanja novog 25. Skupštinskog saziva.

On smatra da je ponašanje Fonda nezakonito i da dodatno pogoršava predizborni ambijent, “koji je i bez toga krajnje nedemokratski”.

"Sjutra ću uputiti zahtjev predsjedniku Skupštine da, u cilju zaustavljanja nelegalnog finansiranja predizbornih aktivnosti režimskih partija, hitno zakaže sjednicu nadležnog Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj bi se poništila aktuelna odluka Fonda”, kazao je on.

Palović je rekao da će sa tim zahtjevom upoznati međunarodne institucije, posebno one koje su već najavile da će posmatrati predstojeće parlamentarne izbore.

On smatra da će režim pokušati da ponovi strategiju sa izbora održanih 2009.godine.

“ Tada su uspjeli da 16 hiljada opozicionih glasača obeshrabre i pretvore u apstinente, i da oko 40 hiljada opozicionih glasova usmjere ka strankama i koalicijama koje nijesu ušle u Skupštinu. Tako je te godine vladajuća koalicija osvojila 20 odsto više mandata u parlamentu, iako je imala gotovo istu glasačku podršku kao i na izborima 2006. godine”, kazao je Pavlović.

On je naveo da je recept za opozicionu pobjedu jasan – što veća izlaznost i što manje rasipanja opozicionih glasova na sitne partije.

Pavlović smatra da značajnu ulogu u proizvodnji apstinenata unutar srpskog glasačkog tijela treba da odigra Srpsko nacionalno vijeće, “i njegovo političko krilo koje se ovih dana s mukom konstituiše”.

“ I oni sami znaju da ta koalicija u nastajanju nema šanse da pređe skupštinski prag, ali njihov zadatak to i nije već da odlome i raspu što veći broj srpskih opozicionih glasova koji bi mogli otići Demokratskom frontu”, rekao je on.

Prema riječima Pavlovića, režim se trudi da finansijski „potkuje svoje satelite”, kako bi u predstojećoj kampanji što žešće napadali jedinog režimskog protivnika – Demokratski front.

“Ova režimska strategija je politički legitimna, ali je protivzakonit i nedopustiv pokušaj da se usluge režimskih satelita plaćaju preko Fonda za manjine", poručio je on.

Pavlović je kazao da je jednako protivzakonit pokušaj vlasti da kroz Fond finansira predizborne aktivnosti ostalih "režimskih satelita, koji se lažno predstavljaju kao zaštitnici interesa Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata”.

Portal Analitika