Region

'Parada ponosa' danas u Splitu

Izvor

U povorci će se uz pripadnike i aktiviste polnih manjina naći i pet hrvatskih ministara, ali i predstavnici Evropske unije (EU), dok će oko 900 policajaca i helikopter obezbjeđivati skup.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je sve zahtjeve desničarskih udružanja i gradskih vlasti da se trasa prolaska kolone i održavanje skupa izmjesti s Rive, obalskog šetališta u centru grada, na kome su prošle godine napadnuti učesnici skupa, kao i traženja Građanske inicijative za Split da se na Rivi održi njihov kontramiting.

Zbog toga su iz te inicijative pozvali građane da na Rivu dođu u šetnju, prenosi Tanjug.

Udruženje Urbana desnica pozvalo je sve koji se ne slažu s idejama učesnika skupa da danas bojkotuju centar grada. "Publika i nasilje mogu samo pomoći organizatorima skupa", napisali su u saopštenju. Katolička crkva pozvala je sve protivnike skupa i ideja koje on promoviše da se suzdrže od nasilja.

Mediji prenose i da ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu upozorava američke državljane da se danas u Splitu i naredne subote u Zagrebu drže dalje od centara ta dva grada. U upozorenju se navodi da bi čak i dobro čuvane demonstracije i povorke mogle postati nepredvidive i nasilne i da ih treba izbjeći.

Na oba skupa predviđa se velik broj učesnika u paradi, kao i veliki broj učesnika kontramitinga.

Portal Analitika