Politika

Papović: Većina ne želi dogovor, postoji šansa do 12. decembra

Kod aktuelne parlamentarne većine nema spremnosti za postizanje dogovora o izlasku iz institucionalne krize, ali postoji šansa da se do 12. decembra dođe do rješenja, ocjenio je istoričar i poslanik DPS-a Dragutin Papović

Papović: Većina ne želi dogovor, postoji šansa do 12. decembra Foto: tve
TV EIzvor

Ističe da se Crna Gora suočava sa krupnim političkim izazovima.

„Smatramo da bi trebalo dati rješenju kroz institucije, a da su protesti dodatan pritisak. Najveći problem je što je parlamentarna većina kroz izmjene Zakona o predsjedniku želi da izvrši nasilje nad Ustavom. S obzirom na takvu situaciju i zainteresovanost međunarodnih partnera došli smo do toga da se rješenje nađe do 12. decembra. Postoji šansa, vidjećemo da li će ona da se iskoristi“, kazao je Papović gostujući u emisiji „Tema“ na Televiziji E.

Smatra, ipak, da će se do dogovora teško doći.

„Utisak je da kod njih nema spremnosti za dogovor. Radi se o krajnje protivustavnom i protivinstitucionalnom djelovanju. S obzirom da je to njihova politička strategija i program, teško ćemo doći do dogovora“, navodi Papović.

Ističe da većina u Parlamentu treba da pokaže da li je za pronalaženje dogovora u okviru ustavnog uređenja.

„Naš zahtjev je da se izglasa bar četvoro sudija ustavnog suda. Ne možete zvati na dogovor, a ne konsulovati se kada je za izbor potrebna kvalifikovana većina“, kazao je Papović.

Prema njegovim riječima, građanski protesti „Ima nas“ već daju rezultate.

Kada je riječ o popisu stanovništva, smatra da se on ne može održati u izbornoj godini.

„Kada je riječ o kategorijama popisa, naš zakon i Ustav je koncipiran tako da afirmiše nacionalne manjine. Ako bi se izuzimale te kategorije, mora se prethodno krenuti sa izmjenama značajnog broja zakona pa i Ustava, što je, po mom mišljenju, neizvodljivo. Trebalo bi zadržati sve kategorije kao i na prethodnim popisima. Suština je u kakvom ambijentu se održava popis i u kom zakonskom okviru“, naglašava Papović i ističe da prije sprovođenja popisa, treba riješiti institucionalnu i zakonodavnu krizu.

S druge strane, napominje da je već počela kampanja vezano za nacionalno izjašnjavanje.

„I to prije svega od političkih struktura vezanih za DF, Crkvu Srbije, odnosno za Republiku Srbiju koje žele da tom propagandom utiču na to da se stanovništvo u Crnoj Gori što više izjašnjava kao srpsko. Jasna poruka, jasan plan je zadiranje u suverena prava naše države“, predočio je Papović.

Vjeruje da je ideologija koja je dovela do Podgoričke skupštine 1918., demonstrirana i aktuelna i danas.

„Njeni protagonisti slave taj događaj i ponavaljanje tog scenarija. Svi znamo koji je cilj. I oni koji se prave da ne znaju, znaju“, naglasio je Papović.

Smatra da je to politički program partija koje sada imaju skupštinsku većinu i koje su većim dijelom u tehničkoj vladi.

„Bez obzira na izjave koje mogu biti kamuflirajuće. Svaka politička partija kada preuzme vlast sprovodi svoj program. Oni koji slave Podgoričku skupštinu, sada su većina u vlasti i sprovodiće svoj program koliko im to bude dozvoljeno. Postoji otpor institucija, prije svega predsjednika da se ta politika suzbije. Ali ona jeste opasna i treba preduzeti jače političke poteze da bi se zaustavila“, navodi Papović.

On, ipak, negira da u Crnoj Gori postoje dva nacionalizma.

„Prije svega nema crnogorskog šovinizma. Nijedna od političkih partija koje su dio crnogorskog bloka nikada nisu negirale nacionalna prava. U političkom smislu da je zastupljena kao ideologije. Dok s druge strane ima, srpskog nacionalizma i šovinizma prema drugim vjerama i nacijama. Želi da se podmetne teza o crnogorskom ekstremizmu, kao BIRN-ovo istraživanje. To je farsa. Neko je ekstremista ako želi nasilno da zauzme vlast. Mi imamo mirne građanske proteste i kroz tekstove u medijima smo kritikovali ono što je zaista ekstremizam“, kazao je Papović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.