Svijet

Španci uvode porez i na đačke užine

Izvor

Poslednji primjer stiže iz Španije, gdje drastične mjere kresanja izdataka najviše pogađaju zdravstvo i obrazovanje. Umjesto planiranih devet milijardi, ta dva sektora u naredne dvije godine moraju da uštede čak 15 milijardi eura.

Najzaduženija španska pokrajina Katalonija, čiji dug dostiže 42 milijarde eura, namjerava da uvede najblaže rečeno čudnu praksu u školama: porez od tri eura dnevno na užine koje đaci nose od kuće. Mjera djeluje apsurdno pošto većina roditelja ne uplaćuje djeci ručak jer im je to preskupo. Ali direktori tvrde da i dalje imaju troškove zbog korišćenja školskih trpezarija: za mikrotalasnu rernu u kojoj đaci podgrijevaju donijete obroke i za angažovanje čistačica koje iza njih sve moraju da pospreme, pa su riješili da to nadoknade pomenutom taksom, piše španski „Pais”, dodajući da „sada pored teških ranaca mališani moraju da tegle i lanč-pakete”.

- Uskoro ćemo imati dvije klase učenika: djecu koja se hrane u školama i onu koja noce ručak u plastičnim kutijama od kuće - kaže predstavnik Udruženja roditelja, i najavljuje izlazak na proteste. (Blic)

Portal Analitika