Društvo

Pažin: Eparhija ima pravo na sopstveni doživljaj stvarnosti, ali pravno je stvar jasna

Izvor

Evropski sud za ljudska prava u cjelosti je odbacio predstavku Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije o „povraćaju oduzete crkvene imovine“, odnosno imovine za 11 crkava i manastira.

U saopštenju koje je potpisao sekretar Upravnog odbora eparhije Nikifor Milović smatra da je Crna Gora sada u još većoj obavezi da donese Zakon o povraćaju oduzete crkvene imovine.

Sa druge strane, Zastupnik Vlade Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin kaže za Antenu M da je sa pravnog aspekta sve jasno:

“Ono što je izvjesno jeste da je Eparhija budimljansko-nikšićka izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava i to je činjenica, a ja kao pravnik volim da se držim činjenica. Važno je da je Crna Gora dobila po svim osnovama taj spor, jer je u jednom dijelu njihova predstavka odbačena, a u drugom dijelu proglašena očigledno neosnovanom, što je pravničkim rječnikom nešto što je posve jasno - ako je nešto očigledno neosnovano, znači da se ne ostavlja ni tračak sumnje za nekakvu drugačiju odluku”.

Pažin nije želio da komentariše stav Eparhije budimljansko-nikšićke o odluci Evropskog suda za ljudska prava:

“Oni imaju pravo na sopstveni doživljaj stvarnosti. Međutim, što je zapravo stvarnost – piše u odluci Evropskog suda koja je već dostupna na sajtu tog suda i svako ko je zainteresovan može da je pročita. Naravno, svako ima pravo da odluku tumači na način koji on smatra ispravnim, ali je ovdje stvar veoma jasna. Dakle, po svim osnovama Eparhija budimljansko-nikšićka je izgubila međunarodno-pravni spor. Posebno me raduje što je sudsko vijeće tu odluku donijelo jednoglasno”.

To što je odluka bila jednoglasna, kaže Pažin, daje dodatnu satisfakciju Crnoj Gori i na neki način učvršćuje značaj argumenata koje je država iznosila u tom sporu.

Portal Analitika