Društvo

Uvesti otvorene liste, ukinuti naknade po prestanku funkcije, političko zapošljavanje…

Ovo su preporuke građana za borbu protiv korupcije

Građani su danas u Skupštini iznijeli preporuke sa druge Skupštine građana, koji se odnose na borbu protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru.

Ovo su preporuke građana za borbu protiv korupcije Foto: Screenshoot
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici građana iznijeli su niz preporuka, koje se odnose na izmjene u postojećem zakonodavstvu Crne Gore. Kako su istakli, nadaju se da će ovoga puta makar neke od njihovih preporuka biti uvažene.

Građani traže da se uvedu otvrene ili poluotvorene liste, ukine primanje naknada po prestanku obavljanja funkcije javnim funkcionerima, smanjiti izdatke koji idu političkim subjektima za svrhe kampanje.

Takođe, smatraju i da je neophodno javno objavljivati slučajeve zloupotrebe službenih vozila, a izdatke za račune za telefon javnim funkcionerima smanjiti na 10-15 eura.

Kad su u pitanju privilegije javnih funkcionera, smatraju i da je potrebno ograničiti dopunski rad.

Jedan od prijedloga je i da se uvede praksa organizovanja građanskog sata za po dvadeset građana u Parlamentu, koji bi se organizovao makar četiri puta godišnje.

Smatraju i da treba inicirati osnivanje građanskog odbora pri skupštini, evaluaciju postignuća kao osnov pri zapošljavanju, provjeru autentičnost diploma.

Kad je u pitanju zdravstvo, smatraju da je potrebno zabraniti političko zapošljavanje u zdravstvu, prosvjeti, državnim preduzećima te uvesti javno testiranje kandidata koji se prijavljuju na konkurse.

Takođe, stava su da je potrebno uvesti više zdravstvenih inspektora, a apotekama koje prodaju ljekove s bijele liste ukinuti rad.

Druga ,,Skupština građana” koja je održana 24. i 25. septembra 2022. u zajedničkoj organizaciji Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, i u saradnji sa organizacijama civilnog društva CEDEM i CDT, bavila se pitanjem korupcije u zdravstvu i javnom sektoru, a bilo je riječi i o strategiji države u borbi povodom ovog pitanja. 


 

Bilčik: Budućnost CG jeste u EU, ali morate da nađete izlaz iz ove situacije; Đurović: Došlo vrijeme za drugačije vođenje politike
2
Bilčik: Budućnost CG jeste u EU, ali morate da nađete izlaz…
04.11.2022 11:15

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zora_neregistrovani
04.11.2022. 11:15

100% PODRŠKA!!

6
0
B Bonaparta_neregistrovani
04.11.2022. 10:55

Bravo,svaka cast.

6
0