Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Bilčik: Budućnost CG jeste u EU, ali morate da nađete izlaz iz ove situacije; Đurović: Došlo vrijeme za drugačije vođenje politike

Predstavljanje preporuka sa druge Skupštine građana

Bilčik: Budućnost CG jeste u EU, ali morate da nađete izlaz iz ove situacije; Đurović: Došlo vrijeme za drugačije vođenje politike

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik otvorili su konferenciju povodom predstavljanja preporuka sa druge „Skupštine građana“.

Bilčik: Budućnost CG jeste u EU, ali morate da nađete izlaz iz ove situacije; Đurović: Došlo vrijeme za drugačije vođenje politike Foto: Screenshoot
Autor
JVAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju mođete pratiti na ovom linku.

Đurović je zahvalila EP što je Skupštinu prepoznao kao relevantnog partnera.

„Realizujući ovaj projekat, pokazujemo da smo u stanju da pratimo EU i države članice“, kazala je Đurović.

Kako ističe, kroz održavanje otvorenog razgovora s građanima pokazuju da postaju svjesni da je došlo vrijeme za drugačije vođenje politike.

„Istorija nas je odlučila da snaga demokratije nije u moči, nego u snazi i volji da se ispune zahtjevi građana, Demokratiji su neophodni osviješćeni građani, a naša obaveza je da ojačamo njihovo povjerenje u Skupštini“, istakla je Đurović.

Nedostatak političke kulture i otvorenosti za dijelaog, kako dodaje, šalje pogrešnu sliku o Parlamentu.

"Od krucijalnog značaja za razvijanje naše krhke demokratije jeste komunikacija i uključivanje građana u donošenje odluka. Potreban nam je razgovor po brojnim pitanjima, među kojima je prvo kako da našim građanima obezbijedimo sigurnu, evropsku budućnost", navodi Đurović.

Još jednom je pozvala kolege parlamentarce na dijalog i da ostave po strani političke podjele, a da na prvo mjesto stave interes građana i ubrzan rad na ulazak Crne Gore u EU.

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik kazao je da uključenost građana vodi do promjene

„Ono što nam je najviše potrebno jesu uključeni građani, zato smo tu danas da ih čujemo. Mnoga ova pitanja koja brinu vas, brinu i ljude širom svijeta“, naveo je Bilčik.

Kako dodaje, treba da slušamo jedni druge i sarađujemo.

„Ovo jesu teška vremena za vašu državu, veoma sam zabrinut zbog ove situacije, zato jer su temelji države dovedeni u pitanje. Zato sam danas tu, ja sam prijatelj demokratske i evropske Crne Gore i želim da je vidim kako napreduje. Ohrabrujem vas da našete rješenje i izađete iz ove situacije, vaša budućnost jeste u EU“, istakao je Bilčić.

Međutim, kako dodaje, to neće doći samo od sebe, već je potrebna rad i posvećenost.

„Dijalog, treba vam dijalog. Dijalog koji će da vodi do rješenja“, kazao je on.

Ističe da je Crna GOra bila predvodnica pregovora za EU, ali posljednjih godina ne vidi se napredak, već sve više znakova pitanja onamo gdje su potrebni odgovori.

Podvukao je da rat protiv Ukrajine jeste rat protiv vrijednosti za koje se zalaže EU.

„Nadam se da ćete, kad saslušate građane, napraviti sve da izađete iz situacije u kojoj se nalazite. Želim da vidim demokratsku i evropsku Crnu Goru i da će svi koji zaista vjeruju u takvu budućnost uraditi sve da se Crna Gora vrati na pravi put“, poručio je Bilčik.


Portal Analitika