Zdravlje

Ovo su navike koje pomažu u sagorijevanju masnih naslaga tokom sna

San je vrlo bitan faktor kada je riječ o mršavljenju. Njegov nedostatak može spriječiti gubitak kilograma. Osim toga, postoje neke navike koje će vam pomoći da skinete masne naslage dok spavate.

Ilustracija Foto: medium
Ilustracija
Klix.baIzvor

Nutricionistica Trista Best podijelila je četiri male, ali korisne navike koje će vam pomoći u sagorijevanju masti dok spavate. Dobra stvar je što one ne zahtijevaju puno napora pa ih mogu skoro svi primjenjivati.

Obrok nekoliko sati prije spavanja

Posljednji obrok pojedete nekoliko sati prije spavanja. Ova navika može pomoći da sagorijevate masnoću umjesto glukoze tokom noći. Osim toga, povremeni post može pomoći u regulaciji hormona koji utiču na gubitak težine, poput insulina i ljudskog hormona rasta.

Održavajte sobnu temperaturu hladnom

Spavanje u hladnoj prostoriji može potaknuti vaš metabolizam i aktivirati sagorijevanje kalorija i stvara toplinu. Kada je prostorija hladna, tijelo više radi kako bi održalo svoju unutrašnju temperaturu. Pored toga, spavanje u hladnoj prostoriji može poboljšati kvalitetu sna.

Radite trening snage uveče

Trening snage može potiče metabolizam, tako da će vaše tijelo sagorijevati kalorije i tokom sna. Dizanje utega također pomaže i u proizvodnji hormona rasta, koji pomaže i u rastu mišića. Osim toga, trening pred spavanje smanjuje količinu stresa što dovodi do kvalitetnijeg sna.

Tuširajte se hladnom vodom

Prema klinici Cleveland, pokazalo se da hladni tuševi stimulišu smeđu masnoću, slično spavanju u hladnoj prostoriji. Osim toga, šok hladne vode može ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da potrošite više kalorija tokom dana.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.