Zanimljivosti

Mala brzina, visok stepen prenosa i gas do daske...

Ove loše navike prilikom upravljanja vozilom vode do kvara

Vozite automobil sa manuelni mjenjačem u petoj ili šestoj brzini a ne krećete se brže od 60 km/h i pritisnete papučicu gasa do daske... Motor počinje da vibrira, imate osjećaj kao da će se ugasiti.

Ilustracija Foto: Unsplash
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Ali, brzina se polako povećava, sve dok ne dođete do većeg obrtaja kada je veći obrtni moment i auto počne normalno da ubrzava, zvuk motora koji podsjeća na klokotanje polako nestaje i sve djeluje normalno.

Ne bi trebalo da dozvolite da vam obrtaji padnu tako nisko u određenom stepenu prenosa da pritiskanje papučice za gas izazove takvu reakciju motora, piše Revija HAK.

U ovim slučajevima motor radi mnogo teže, što znači da gubi efikasnost, više se zagrijava, a sve to može da rezultuje nepredvidivim promjenama vremena otvaranja i zatvaranja ventila. Može doći do neravnomjernog sagorijevanja i eventualnog oštećenja klipova ili zida cilindra.

Dakle, ako tokom vožnje osjećate kao da će se motor ugasiti, guši se i prozvodi vibracije ili ako auto reaguje na dodavanje gasa slabim ubrzanjem, prebacite mjenjač u niži stepen prenosa.

Portal Analitika