Zanimljivosti

Tu smožete probati i fantastičnu hranu

Ovaj grad je pravo umjetničko djelo i arhitektonska poslastica: Vrvi životom, pun je boja, parkova

Grad njeverovatne arhitekture, kulture, umjetnosti, UNESCO lokacija, plaža i gastronomije.

Ovaj grad je pravo umjetničko djelo i arhitektonska poslastica: Vrvi životom, pun je boja, parkova Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Godišnje ga posjeti nevjerovatnih 27 miliona ljudi. Upravo zbog toga je najposjećeniji španski grad, ali i osmi najposjećeniji u Evropi. To je raj za bicikliste sa 180 kilometara biciklističkih staza... Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali pretpostavljamo da imate ideju o čemu se radi. I da, u pravu ste: govorimo o veličanstvenoj Barseloni. Bez sumnje, Barselona je grad koji treba posjetiti bar jednom u životu. Ako se pitate šta da posjetite u Barseloni, u nastavku predstavljamo naš izbor najvažnijih stvari koje bi trebalo da vidjite, doživite ili probate tokom svog boravka tamo, ako još niste bili, piše Putnikofer.hr. 

Barselona je glavni grad Katalonije, autonomne španske pokrajine, ali kako je tačno nastala, i dalje je predmet kontroverzi. Dvije legende su suprotstavljene jedna drugoj – prema jednoj, Barselonu je 400 godina prije osnivanja Rima osnovao Herkul. Prema drugom, osnovao ga je u 3. vijeku prije nove ere. kartažanski Hamilcar Barka, Hanibalov otac, nazvao ga je 'Barcino' u čast svoje porodice. Kako god bilo, današnje urbano područje Barselone prostire se na oko 803 kvadratna kilometra i ima više od 4,2 miliona stanovnika.

Arhitektura koja oduzima dah

Jedna od najpoznatijih karakteristika Barselone je svakako njena nevjerovatna arhitektura. Grad je, slažu se svi, arhitektonsko remek-djelo, neka vrsta urbanog praznog platna za inovativnost i umjetničko izražavanje. Ipak, najpoznatije mjesto na ovom arhitektonskom igralištu zauzimaju nevjerovatne građevine Antonija Gaudija, među kojima su najpoznatije La Sagrada Familija, Park Guel i Casa Batllo. Koliko je grad arhitektonski jak dokazuje i činjenica da je jedini grad na svijetu koji je dobio zlatnu medalju za arhitekturu koju dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

To je nagrada koja se dodjeljuje od 1848. godine, kao priznanje za individualni ili grupni doprinos međunarodnoj arhitekturi. Barselona je takođe veoma poznata po svojem jedinstvenom urbanističkom planu. Iza njega stoji Ildefons Serda, progresivni urbanista i, uostalom, tvorac riječi 'urbanizam', čija je prepoznatljiva vizija vidljiva u djelu grada zvanom Ešample, njegovom planu proširenja Barselone u 19. vijeku. Eikample se sastoji od jednolikih i veoma uredno raspoređenih blokova zgrada sa 'odsječenim uglovima'. Ovo je bio 'trik' koji je obezbjedio više otvorenog prostora, bolju ventilaciju i više svijetla.

Najposjećenija atrakcija u Španiji

La Sagrada Familia je neophodna destinacija za praktično svaku osobu koja kroči u Barselonu. Iako je to jedno od Gaudijevih najpoznatijih djela, on nije bio prvi arhitekta koji je radio na njemu.

Naime, prva osoba koja je bila zadužena za projektovanje crkve bio je Fransisko de Paula del Vilar, prema čijim planovima je gradnja kripte počela 19. marta 1882. godine. Gaudi je počeo da radi na projektu tek 1883. godine, u martu, nakon što je Vilar otišao u penziju. Pošto je preuzeo odgovornost za dizajn, brutalno je promijenio prethodne planove. Bazilika ni dan danas nije dovršena, no uprkos tome ne samo da je najslavnija atrakcija Barselone, nego je i najposjećenija znamenitost Španije. Godišnje je posjeti čak 4,5 miliona ljudi! U njoj je sahranjen i sam Gaudi. 

Odlična kulinarska scena

Barselona je definitivno grad u kojem nećete ostati praznog stomaka. Poznato je po nevjerovatnoj kulinarskoj sceni, pijacama i vrhunskim restoranima. Naime, grad se može pohvaliti sa desetinama restorana koji su 'okićeni' Mišelinovom zvjezdicom, a poznata je i njegova 'tapas kultura'.

Neka od tradicionalnih katalonskih jela koja svakako treba da probate u Barseloni su 'pa amb tomakuet' (hleb sa paradajzom i maslinovim uljem), botifara (katalonska kobasica) i calcots (mladi luk na žaru).

Posebnu pažnju treba obratiti i na pijace koje su raj za ljubitelje hrane.

Jedna od najpoznatijih nalazi se u blizini La Ramble, a zove se La Bokueria. Ovdje ćete pronaći sve od svježeg voća i povrća do začina i delikatesa, dok se najbolja paelja (iako ovo jelo potiče iz Valensije) može naći u okrugu Barseloneta. Što se deserta tiče, izdvajaju se krema katalana (slično krem brule) i kikos, peciva punjena tim kremom.

Portal Analitika