Prijava protiv NN lica

Otrov prosut po Čakoru, uginuli lovački psi i divlje životinje

Uprava Lovačkog društva "Hridsko jezero" iz Plava prijavila je policiji da je neko teškim otrovima usmrtio više lovačkih kerova i lisica na graničnom području planine Čakor, i zatražili su da se sprovede detaljnija istraga o tome.

Otrov prosut po Čakoru, uginuli lovački psi i divlje životinje Foto: RTCG
RTCGIzvor

Prema riječima predsjednika ovog uduženja Vehbija Šabovića, slučaj se dogodio u nedjelju prilikom otvaranja lovačke sezone.

On je kazao da sumnja da se radi o cijanidima na parizerima i salami koji su rastureni po planini, ali očekuje da laboratorijske analize utvrde tačan uzrok trovanja životinja.

"Drugarski i komšijski sa našim prijateljima iz Murine smo pošli na otvaranje sezone lova, kada su kerovi odjednom počeli da zastaju, a onda padaju kao pokošeni. Najviše kerova je stradalo upravo lovcima uz Murine", kazao je Šabović.

Lovci su, kako je kazao, odmah obavijestili policiju i podnijeli krivičnu prijavu protiv NN počinioca, a predstavnici policije, tužilaštva, veterinarske službe, zajedno sa njima juče su do kasno u noć vršili uviđaj.

"Posebno želimo da naglasimo da postoji opasnost po lokalno stanovništvo koje je još na katunima, za domaće životinje. Stradale su i divlje životinje, nekoliko lisica smo pronašli, a vjerujem da ćemo u toku današnjeg dana sigurno pronaći još uginulih životinja", kazao je Šabović.

On je rekao da su zatrovani parizer i salame pronalazili na širokom pograničnom pojasu od planine Mokre do Čakora.

Lovci nailazili na salame natopljene otrovom

 

"Mi ne želimo da sprovodimo istragu ko je mogao ovo da smisli i uradi, ali tražimo od državnih organa u čijoj je to nadležnosti da to urade. Osim što su stradali lovački kerovi i divlje životinje, ovdje postoji opasnost i za ljude, pa apelujemo na stočare i berače borovnica da ne izlaze na ovaj teren", rekao je predsjednik Plavskog udruženja "Hridsko jezero".

Državna veterinarska inspektorka Dragana Pešić jutros je tijelo jednog uginulog lovačkog kera uputila u specijalizovanu laboratoriju u Podgoricu, nakon čega će se znati precizan uzrok trovanja i vrsta otrova.

"Nakon obdukcije tijela životinje, znaćemo tačno o čemu se radi i o kojoj vrsti otrova, i lovačko duštvo će biti obaviješteno", kazala je Pešić.

Iz Plavskog lovačkog društva kažu da se nešto ovako po prvi put događa, i da zbog toga žele da se slučaj shvati najozbiljnije.

Vijest o ovome sa uznemirujućim fotografijama uginulih lovačkih kerova i lisica već se širi društvenim mrežama.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zeljko_neregistrovani
03.10.2023. 09:57

Nakotilo se idiota po CG-samo bolesni mogu doc na ovakvu ideju

3
0