Kultura

Osnažiti radnike u kulturi da odgovore na promjenu muzejske paradigme

Muzealizovati savremenost izazov je savremene kulture na globalnom nivou, zato Ministarstvo kulture i medija serijom edukacija jača kapacitete radnika u kulturi da bolje odgovore na promjenu muzejske paradigme.

Osnažiti radnike u kulturi da odgovore na promjenu muzejske paradigme Foto: PR Centar
PR Centar/Portal AnalitikaIzvor

To je saopšteno na predavanju "Savremena umjetnost: izazovi klasifikacije i čuvanja", koje je Ministarstvo kulture i medija organizovalo na Cetinju za predstavnike institucija kulture, profesore i studente umjetničkih fakulteta, kao drugo u seriji predavanja „Promjena muzejske paradigme“.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović-Durutović, kazala je da su se teme predavanja nametnule u skladu sa promjenama koje na globalnom nivou donosi društveno–politička, ali i naučno-tehnološka realnost vremena u kome živimo, kao i lokalnim specifičnostima društva u tranziciji, kakvo je naše.

Podsjetila je da je, na jučerašnjoj sjednici Vlade, usvojena Informacija o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, što, kako smatra, zahtijeva dodatno produbljivanje tema vezanih za klasifikaciju i čuvanje moderne i savremene umjetnosti sa posebnim akcentom na razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona koji su ove procese prosli.

„Svi mi, koji smo u ovom vremenu odlučili da se profesionalno bavimo kulturom, moramo imati na umu da novi uslovi traže i gradnju savremenih odnosa koje ostvarujemo sa sadržajima u kulturi“, ocijenila je Mijović-Durutović.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milan Popadić, rekao je da smo u muzejima navikli da susrijećemo prošlost, ukazujući na vrlo bitno pitanje - kako muzealizovati savremenost i ono što nam se danas dešava.

„Odnos modernosti, muzeja i savremenosti često podsjeća na trku Ahila i kornjače. Znamo da će Ahil sustići kornjaču, ali oni se i dalje trkaju. Tako da je to veoma zanimljivo pitanje“, kazao je Popadić.

Govoreći o izazovima modenizacije, Popadić je istakao da se tu uvijek postavlja pitanje da li možemo da prepoznamo koje su to vrijednosti sad aktuelne i vrijedne čuvanja za budućnost „i da ih onda pretvaramo u ono što zovemo baština“.

„Onda je tu i uvijek pitanje da li smo se ogriješili o nešto i prepoznali sve što je relevantno danas i da li brinući se o današnjoj savremenosti stvaramo buduću prošlost koju ćemo prepoznavati u muzejima“, naveo je Popadić.

Profesor istorije umjetnosti iz Beograda, Slobodan Mijušković, rekao je da uvijek postoje aktuelni izazovi kad je riječ modernizaciji muzeja.

„Priča o modernizaciji muzeja je stara tema, ali je uvijek otvorena i uvijek postoje mogućnosti da se muzeji transformišu i modifikuju. Od vremena muzeja moderne umjetnosti došli smo do vremena muzeja savremene umjetnosti“, naveo je Mijušković.

Istakao je da je značajno da se o ovoj temi razgovara i što je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo inicijativu da Centar savremene umjetnosti bude Muzej.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.