Društvo

Đokaj i GA: Ima prostora za reakciju Tužilaštva na rad Fonda za manjine

Izvor

Predstavnik socijaldemokrata u Upravnom odboru Fonda za manjine, Leon Đokaj za Antenu M podsjeća da je sjednicu UO u petak napustio zbog, kako tvrdi, netransparentnosti i neregularnosti u raspodjeli oko pola miliona eura za projekte za manjinske narode.

Nezakonitosti su brojne pa ima prostora, kako smatra, da se u cijelu priču umiješa i Tužilaštvo:

«Prekrršen je član 4. koji se odnosi na javnost rada Upravnog odbora. Zatim predsjedniku Upravnog odbora mandat traje osam mjeseci, a on tu funkciju obavlja bukvalno od prvog saziva pa sve do sada. Iako direktor Fonda za manjine kaže da je ovo možda čak i najbolja raspodjela, ne znam kakve su bile ove druge, ali ako su bile ovakve onda stvarno Tužilaštvo treba da se pozabavi ne samo ovom nego i prethodnim raspodjelama.»

Đokaj pojašnjava da se od ove godine novac koji je određen za projekte Fonda za manjine raspodjeljuje dva puta godišnje po preporuci Državne revizorske institucije. Na pitanje da li se cijela priča može dovesti u  vezu sa predstojećim izborima u oktobru, za kada je i planirana  druga raspodjela novca Fonda za manjine, Đokaj odgovara:

«Priča da se ovo koristi u političke svrhe, odnosno dobijanje sitnih partijskih poena uoči izbora mislim da ne koristi nikome, a sama činjenica da sam ja ispred vladajuće koalicije tu i da sam se protivio ovakvom načinu raspodjele govori o tome da takve priče ne piju vodu.»

Milan Radović iz Građanske alijanse nema dilemu da li ima prostora za reakciju Tužilaštva. Prostora itekako ima još od ranije. Zato je alijansa krajem prošle godine podnijela krivičnu prijavu:

«I nedavno smo uputili urgenciju da vidimo šta je Tužilaštvo uradilo povodom te krivične prijave. Nažalost, Tužilaštvo za sada nema spremnosti niti volje da istraži sve ove navode o neregularnostima.»

Građanska alijansa priprema još jednu krivičnu prijavu protiv članova UO i komisije koja je kako kaže Radović nezakonito diskvalifikovala GA, jer se kako su naveli bavi ljudskim, a ne manjinskim pravima:

«Smatramo da je to klasičan vid zloupotrebe službenog položaja i zbog toga ćemo se obratiti Tužilaštvu sa još jednom krivičnom prijavom. Pored tog, vidom zloupotrebe službenog položaja smatramo i to što određeni članovi UO koji dolaze iz redova manjinskih savjeta su u ovom sazivu UO nelegitimno odlučivali zato što im je  istekao mandat. Zasigurno ima prostora da Tužilaštvo sprovede veoma kvalitetnu istragu, a postoji i visoka potreba da Skupština, kao institucija koja je osnovala fond što prije poništi odluku UO i razriješi članove kojima je mandat istekao.»

A nakon što je juče predsjednik Upravnog odbora Fonda za manjine Miroslav Marić  kazao  da će fond ove sedmice, preciznije u srijedu ili četvrtak objaviti kome su dali novac, slično i to komentarišu Đokaj i Radović. Leon Đokaj:

«Ispade da više vremena treba da se napravi lista projekata koji su dobili finansijsku pomoć nego za procjenu tih projekata.»

Milan Radović iz Građanske alijanse:

«Odugovlačenje objavljivanja odluke nastavak je tog njihovog tajnog rada.»

Marić  je inače naveo da bi podaci o dodjeli novca bili objavljeni ranije, ali da to nije urađeno jer je sjednica u petak dugo trajala, a članovi fonda muslimanske vjeroispovijesti slave praznik. A upravo zbog proslave Bajrama, danas iz Antene M nisu uspjeli da dobiju reakciju prvog čovjeka Fonda za manjine Safeta Kurtagića.

Portal Analitika