Politika

Tužilaštvo u Beranama zauzelo nevjerovatan stav nakon saslušanja, analiza spisa iz policije i materijalnih dokaza, čeka se zaključak Vlade o političkoj krizi u SO Andrijevica

ODT odlučilo da nema krivičnog djela u upadu građana na sjednicu

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama utvrdilo je da nije počinjeno nijedno krivično djelo prilikom petog prekida sjednice Skupštine opštine Andrijevica po inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije?!

ODT odlučilo da nema krivičnog djela u upadu građana na sjednicu Foto: RTCG
PobjedaIzvor

Grupa građana Andrijevice, bliska lokalnoj vlasti, od 15. jula spriječila je sedam pokušaja održavanja sjednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtjevu Demokratske partije socijalista za smjenu prvog čovjeka grada, a u ODT-u je bio formiran predmet povodom zasijedanja koje je trebalo da bude održano 18. septembra.

Prethodno su u Tužilaštvu saslušane dvije osobe, dok je ostale, po nalogu ODT-a, saslušala policija. Nakon analiziranja spisa i materijalnih dokaza koje je policija dostavila ODT-u, ocijenjeno je da u radnjama prisutnih u skupštinskoj sali nije bilo elemenata bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

NEMA KRIVIČNOG DJELA

– ODT u Beranama je donijelo odluku da nema elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – kazao je Pobjedi portparol Tužilaštva Marko Bojović.

Podsjećamo, nezadovoljni aktivisti vladajućih stranaka prekidali su zasijedanja zauzimajući odborničke klupe i poručujući da neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora“.

Isti scenario su ponovili prilikom pokušaja izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Skupštine Mladenu Đukiću, posljednji put 25. novembra kada je i istekao rok za odlučivanje po ovom prijedlogu.

VLADA NA POTEZU

O pravnoj anarhiji u Andrijevici treba da se odredi Vlada kojoj je Ministarstvo javne uprave dostavilo informaciju o stanju u lokalnom parlamentu i nepostupanju prvog čovjeka SO Mladena Đukića po izdatim preporukama tog resora.

Šef Odborničkog kluba DPS-a Dejan Ivanović očekuje od izvršne vlasti da zauzme stav, eliminiše bezakonje i obezbijede nesmetano funkcionisanje SO, s obzirom na to da ističe vrijeme i za predlaganje budžeta opštine za narednu godinu.

– Ministarstvo javne uprave se obratilo Vladi sa informacijom da nijesu ispoštovane nikakve zakonske procedure od strane predsjednika Skupštine opštine. Vlada uskoro nešto mora da preduzme. Kad tu bude budžet, koji Skupštini mora biti predložen do 31. decembra, sve će se izdefinisati – rekao je Pobjedi Ivanović.

NOVA-STARA INICIJATIVA

Đukić je, nakon što je posljednji put konstatovao da nema uslova za održavanje sjednice po zahtjevu za njegovo razrješenje, poručio da više neće zakazivati sjednicu po ovoj inicijativi, te da očekuje reakciju Vlade i Ministarstva javne uprave.

Ivanović je saglasan da treba sačekati stav Vlade, ali i podsjeća da po Statutu opštine imaju pravo da istu inicijativu podnesu nakon pola godine.

– Đukić smatra da je ovo za njih završen čin. Moramo sačekati Vladu. U Statutu piše da u roku od šest mjeseci ne možemo da podnesimo istu inicijativu. S obzirom na to da smo zahtjev za smjenu prvog čovjeka grada Željka Ćulafića podnijeli u junu, mi ćemo već u decembru imati priliku da učinimo isto. Na potezu je Vlada – zaključio je Ivanović.

DPS je tražio smjenu Ćulafića jer tvrde da je, zajedno sa funkcionerima njegove Socijalističke narodne partije, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio da se suspenduju Ustav i zakoni Crne Gore.

Smatraju da Ćulafić nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine i drugih razvojnih planova, programa i strateških dokumenata od državnog značaja.

Smjenu Ćulafića zahtijevalo je 15 opozicionih odbornika iz koalicije DPS-SD, a njima su se potom pridružila i tri „odbjegla“ odbornika iz redova aktuelne većine, što bi bilo dovoljno za preuzimanje vlasti.

Kao razlog za smjenu Ćulafića navedeno je i to što, kako tvrde, lokalnom parlamentu nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom i radu lokalne uprave i službi.

Ivanović: Nećemo glasati za rebalans

Nastavak sjednice Skupštine opštine Andrijevica na kojoj bi odbornici, pored ostalog, trebalo da raspravljaju o rebalansu budžeta zakazana je za ponedjeljak, 4. decembar.

Odbornici DPS-a prethodni put su napustili klupe lokalnog parlamenta, pa nije bilo većine i mogućnosti da se glasa o ovoj tački dnevnog reda.

Ivanović kaže da će odbornici te partije prisustvovati narednoj sjednici, ali da neće glasati za rebalans.

– Mi rebalans glasati nećemo, ali ćemo prisustvovati sjednici – poručio je Ivanović. Početak sjednice zakazan je za 11 sati.

Portal Analitika