Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Odoviću dostavljen ključni dokument: PS gradnja prihvatila odgovornost za štetu na Lameli C još 2021. godine

Odoviću dostavljen ključni dokument: PS gradnja prihvatila odgovornost za štetu na Lameli C još 2021. godine

U dokumentu, koji je dostavila Uprava za nekretnine, izvršni direktor ,,PS gradnje“ Dejan Petričević preuzima moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost za upotrebu objekta koji je evidentiran u katastru pod brojem LN 7743, čime preuzima odgovornost za život i zdravlje trećih lica, kao i sigurnost njihove imovine tokom korišćenja navedenog objekta. Ova izjava ovjerena je kod notara 27. jula 2021. godine i postaje ključni dokument u rasvjetljavanju odgovornosti u ovom slučaju


Odoviću dostavljen ključni dokument: PS gradnja prihvatila odgovornost za štetu na Lameli C još 2021. godine Foto: Stanari zgrade
PobjedaIzvor

U kontekstu spora koji se vodi oko zahtjeva za naknadu štete vlasnicima stanova u ,,Lameli C“, ilegalnoj zgradi u podgoričkom naselju Zabjelo, odgovornost je nedvosmisleno stavljena na investitora ,,PS gradnju“. Ovaj ključni detalj potvrđen je putem dokumenta koji je nedavno dostavljen ministru prostornog planiranja i urbanizma Janku Odoviću i zaštitnici imovinsko-pravnih interesa, u vezi sa postupkom koji se pred Osnovnim sudom vodi protiv Ministarstva po tužbi više vlasnika

U dokumentu, koji je dostavila Uprava za nekretnine, izvršni direktor ,,PS gradnje“ Dejan Petričević preuzima moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost za upotrebu objekta koji je evidentiran u katastru pod brojem LN 7743, čime preuzima odgovornost za život i zdravlje trećih lica, kao i sigurnost njihove imovine tokom korišćenja navedenog objekta. Ova izjava, ovjerena je kod notara 27. jula 2021. godine i postaje ključni dokument u rasvjetljavanju odgovornosti u ovom slučaju.

Za sve što sud odluči u vezi sa zahtjevima za naknadu štetu, koje su podnijeli vlasnici stanova u ,,Lameli C“, nelegalnoj zgradi u naselju Zabjelo, u Podgorici, odgovoran je investitor ,,PS gradnja“.

“Pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću preuzimam odgovornost za upotrebu objekta upisanog u LN 7743, broj KP 3827/7, KO Podgorica III, kao i odgovornost za život i zdravlje trećih lica i sigurnost imovine trećih lica za vrijeme trajanja upotrebe predmetnog objekta, te da sam odgovoran za direktnu ili indirektnu štetu pričinjenu trećim licima nastalu upotrebom navedenog objekta”, piše u izjavi koju je Petričević kod notara ovjerio 27. jula 2021, a koju su objavili mediji.

Osnovni sud u Podgorici krajem januara donio je privremenu mjeru kojom se državi - resoru koji vodi Odović, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Zaštiti prostora, privremeno zabranjuje rušenje i bilo kakva promjena na ,,Lameli C“. Mjera je donijeta po tužbi više vlasnika stanova.

Nakon toga, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine tražilo je da se slična mjera donese u odnosu na vlasnike stanova, da se utvrdi stanje i da se u ,,Lameli C“ zabrani gradnja. Inspekcija je u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je skinulo traku o zabrani gradnje na ulaznim vratima ,,Lamele C“. Traku je tokom dana vratilo, takođe, nepoznato lice.

Urbanističko-građevinska inspekcija je 2019. godine donijela rješenje o zabrani gradnje sporne ,,Lamele C“, za koju nema građevinske dozvole. Godinu ranije doneseno je i rješenje o zabrani gradnje druge dvije lamele na istoj parceli, istog investitora, koje su do sada već useljene.

Na zahtjev Petričevića katastar je spojio parcele na kojima su nelegalne lamele sa percelom na kojoj je drugi investitor izgradio legalnu zgradu, a da vlasnici stanova u toj zgradi to nijesu znali. Ministarstvo je podnijelo krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je sprovelo to knjiženje, jer osim što je teret nelegalne gradnje na stanovima sve tri Petričevićeve lamele, prenesen je i na vlasnike stanova legalno izgrađene zgrade.

Portal Analitika