Svijet

Od početka godine ubijena 94 novinara u svijetu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je da su od početka godine ubijena 94 medijska radnika, većina u sukobu Izraela i Hamasa, dok je skoro 400 njih zatvoreno.

Ilustracija Foto: Shutterstock
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

IFJ, vodeća svjetska organizacija za odbranu prava novinara, navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izvještavajući o sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, što statistički predstavlja više od jednog medijskog radnika dnevno i 72 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u medijima tokom ove godine.

"Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kog drugog pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počeo da vodi evidenciju 1990. godine", saopštila je grupa.

Ukrajina ostaje na listi "zemalja opasnih po novinare" skoro dvije godine od početka rata u toj zemlji, gdje su tri medijska radnika ubijena od početka 2023. godine, navodi se u saopštenju IFJ.

U Sjevernoj i Južnoj Americi do sada je ubijeno sedam novinara koji su nastradali tokom istraživanja oružanih grupa ili pronevjera javnih sredstava.

U Africi su zabilježena ubistva četiri medijska radnika, za koje IFJ tvrdi na nisu dovoljno istražena.

Od 393 zatočena novinara, najveći broj se nalazi u Kini i Hongkongu, Mjanmaru, Turskoj, Rusiji i na Krimu, Belorusiji i Egiptu, zaključila je Međunarodna federacija novinara u svom godišnjem izvještaju.

Portal Analitika