Crna hronika

Mlađa populacija prednjači u saobraćajnim prekršajima, maksimalna zaprijećena kazna zatvora do 60 dana

Od početka godine u alkoholisanom stanju vozilo 2.308 osoba

"Najviše vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u opštinama Podgorica, Nikšić i Budva", istakli su iz UP

Od početka godine u alkoholisanom stanju vozilo 2.308 osoba Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda
PobjedaIzvor

Službenici saobraćajne policije su u prva tri mjeseca 2024. godine alkotestirali 41.409 vozača, od kojih je 2.308 zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije (UP).

Iz policije su kazali da su 92 vozača odbila alkotestiranje dok je u 220 slučajeva naloženo uzimanje krvi i urina.

"Najviše vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u opštinama Podgorica, Nikšić i Budva", istakli su iz UP.

Na upit koja je najveća izmjerena vrijednost prisustva alkohola u organizmu, iz Uprave policije su naveli da ne raspolažu sa takvim podatkom, jer se ne vodi posebna evidencija.

Maksimalna kazna zatvora do 60 dana

Budući da se veliki broj saobraćajnih nezgoda, ali i vožnje pod dejstvom droge ili alkohola, bilježi kod mlađe populacije, iz Suda za prekršaje u Podgorici nam je rečeno da vozačima koji voze u neprimjerenom stanju prijeti novčana, ali i zatvorska kazna.

Ukoliko vozač, koji se u evidenciji Suda za prekršaje vodi kao početnik, vozi pod dejstvom opojnih droga, psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji od 2 g/kg ili većoj, njemu prijeti zatvorska kazna u trajanju od 15 do 60 dana.

Takođe, ako mladi vozač upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 1 g/kg do 2 g/kg, njemu je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do 60 dana.

"Odnosno, ako je nesposobnost za upravljanjem vozilom zbog dejstva alkohola konstatovana stručnim pregledom ili je u tolikoj mjeri umoran, bolestan ili u takvom psihofizičkom stanju da nije sposoban da bezbjedno upravlja vozilom biće kažnjen od 300 do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana", navodi se u saopštenju.

Na pitanje koliko vozača je kažnjeno zbog vožnje u alkoholisanom stanju od početka godine, iz Suda za prekršaje su Pobjedi kazali da se ne vodi evidencija u vezi sa tim podacima.

Najniža novčana kazna 60 eura

Predviđena novčana kazna, ukoliko mladi vozač upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 0,5 do 1 g/kg, iznosi od 150 do 400 eura.

Minimalna novčana kazna za ovakav saobraćajni prekršaj iznosi 60 eura.

"Mladi vozač ili vozač početnik koji upravlja vozilom u saobraćaju na putu, a pod dejstvom opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji od 0,1 g/kg do 0,3 g/kg, platiće kaznu u iznosu od 60 do 200 eura", zaključuju iz Suda za prekršaje.

Portal Analitika