Crna hronika

Apelacioni sud

Obrazloženje: Viši sud bitno povrijedio krivični postupak u suđenju za "državni udar"

Viši sud u Podgorici u prvostepenoj presudi optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora počinio je bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i povrijedio objetkivni identitet prekoračenjem optužbe, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda koji je postupak prije nekoliko dana vratio na ponovno suđenje.

Obrazloženje: Viši sud bitno povrijedio krivični postupak u suđenju za "državni udar" Foto: Foto: Screenshot/YouTube
PobjedaIzvor

U obrazloženju se navodi da su predsjednik vijeća Zoran Smolović i sutkinje Milenka Žižić i Seka Piletić, nakon tajnog glasanja tu odluku donijele 30. decembra prošle godine.

- U postupku donošenja pobijane presude počinjena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.5 u vezi čl.369 st.1 ZKP, jer je izrekom dijela 1. i 2. pobijane presude povredom objektivnog identiteta prekoračena optužba. Uz to, pobijana presuda je donijeta i uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP, jer je izreka u tim djelovima nerazumljiva i protivrječna datim razlozima - navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Dodaje se da obrazloženju Višeg suda nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

- Zbog povreda se nije mogla sa sigurnošću ispitati zakonitost njenog donošenja, a kako se to žalbama branilaca svih optuženih i žalbi optuženog Bratislava Dikića ukazuje, i na koje povrede drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti shodno čl.398 st.1 ZKP - navodi se u obrazloženju.

Takođe, ocjenuju sudije Apelacionog suda, osnovano žalbama branilaca optuženih i žalbi optuženog Dikića navodi da se zbog navedenih bitnih povreda krivičnog postuka nijesu mogli prihvatiti činjenični i pravni zaključci u odnosu na odlučne činjenice dijela 1. i 2. pobijane presude.

Apelacioni sud je, kako se dodaje, uvažio žalbe branilaca optuženih Eudarda Šišmakova, Vladimira Popova, Dikića, Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića, Srboljuba Đorđevića, Kristine Hristiće, Branke Milić, Milan Dušić, Dragana Makića, Mihaila Čađenovića kao i lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Portal Analitika