Društvo

Kažu da su na raspolaganju lokalnoj zajednici kada je u pitanju razmatranje razumnih zahtjeva

NPCG: Na sastanku sa Kalezićem dogovoren naredni susret a ne besplatan ulaz u NP Biogradska gora

Iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore danas su reagovali na navode Miodraga Kalezića koji je medijima kazao kako je direktor NPCG Vladimir Martinović obećao besplatan ulaz u NP Biogradska gora za Mojkovčane, Kolašince i Berance.

NPCG: Na sastanku sa Kalezićem dogovoren naredni susret a ne besplatan ulaz u NP Biogradska gora Foto: NP
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje prenosimo integralno: 

“Dana 27.4.2023. u prostorijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore održan je sastanak sa predstavnikom potpisnika Peticije za besplatan ulaz u NP Biogradska gora za stanovnike Mojkovca, Miodragom Kalezićem. Na ovom sastanku dogovoren je naredni susret kojem bi prisustvovalo nekoliko potpisnika peticije, predstavnici JPNPCG, Turističke organizacije Mojkovac i Opštine Mojkovac. 

Napominjemo da je na pomenutom sastanku bilo riječi o relokaciji turističkih vozića, kao i besplatnom ulasku u NP Biogradska gora, ali da obećanja u formi kako navodi gospodin Kalezić nije bilo. Naredni sastanak, koji je predviđen za četvrtak 4. maj u 12 časova, imao je za cilj pronalaženje modela koji će biti prihvatljiv za sve, a posebno za mještane koji imaju imanja u okviru nacionalnog parka. 

Kalezić: Martinović obećao besplatan ulaz u NP za Mojkovčane, Kolašince i Berance
0
Kalezić: Martinović obećao besplatan ulaz…
01.05.2023 14:53


Ipak, gospodin Kalezić je izričito odbio da prisustvuje istom. Kako je planirano da se na sastanku razmotre najbolji interesi svih građana, ovakav postupak gospodina Kalezića nas navodi na sumnju, da je u pitanju bio samo lični interes a ne dobrobit većine. 

Iz Uprave NP Biogradska gora napominju da su pravi ljubitelji prirode iz Opština koje gravitiraju parkom već kupili godišnje ulaznice po izuzetno prihvatljivoj cijeni od 13,50 eura. Ističu i da gospodin Kalezić, kao bivši kolega koji je upravljao vozićima, prvi komšija ovom parku čija je supruga takođe zaposlena u parku, sa porodicom besplatno boravi u jednoj od poslednjih prašuma u Evropi. 

U NP Biogradska gora,fizička i stručna zaštita imaju poseban značaj koji mora da budekontinuiran i sinhronizovan proces kojim se obezbjeđuje zaštita ekosistema, odnosno cjelovitog prostora NP Biogradska gora. Glavne aktivnosti Službe zaštite usmjerene su na sprečavanje protivpravnogkorišćenja prirodnih dobara parka, kao što su sječa šume, nedzvoljena gradnja, nezakontit lov i ribilov itd. Zaštita se sprovodi neprekidno - 24 časa, pri čemu nadzornici svakodnevno evidentiraju sva dešavanja na prostoru parka, sa posebnim angažovanjem na graničnim dijelovima parka.

S obzirom na obim aktivnosti koje zahtjeva upravljanje ovim područjem nismo u mogućnosti da se bavimo ličnim interesima, iako smo uvijek na raspolaganju lokalnoj zajednici kada je u pitanju rješavanje problema i razmatranje razumnih zahtjeva. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.