Svijet

Njemački pasoš prošle godine dobio rekordan broj stranaca

U Njemačkoj je prošle godine više od 168 hiljada stranaca dobilo njemački pasoš, što je najviše u posljednjih 20 godina.

Njemački pasoš prošle godine dobio rekordan broj stranaca Foto: pixabay/viarami
BetaIzvor

To je 28 odsto više nego godinu dana ranije, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, napominjući da za posljednjih 20 godina nije registrovano toliko novih stanovnika, prenosi Dojče vele.

Njemačko državljanstvo je prošle godine dobilo 168.545 ljudi, 171 nacionalnosti i time ostvarilo pravo da dobije njemački pasoš.

Među „novim Njemcima“ je najviše pridošlica iz Sirije. Sa udjelom od 29 odsto, 48.300 Sirijskih državljana čini najveću grupu naturalizovanih osoba tokom prošle godine.

Mnogi od njih su iz Sirije pobjegli u Njemačku tokom građanskog rata i tu našli novi dom. Iza Sirijaca su Ukrajinci, Iračani i Turci.

Prognoza stručnjaka za 2023. godinu je da se može očekivati da će broj pridošlica nastaviti da raste dijelom i zato što vladajuće stranke SPD, Zeleni i FDP žele da suštinski promijene Zakon o državljanstvu.

Vladajuća koalicija tvrdi da je Njemačkoj hitno potrebna kvalifikovana imigracija i želi da omogući ljudima koji već žive tamo da se integrišu i dobiju državljanstvo.

U suštini, predviđen je kraći minimalni boravak za naturalizaciju umjesto osam godina, trebalo bi da bude pet godina, a u slučaju „posebnih integracionih dostignuća“, samo tri.

Pored toga, podnosioci zahtjeva više ne bi trebalo da budu primoravani da se odreknu prethodnog državljanstva da bi dobili njemačko. U principu to bi značilo legalizovanje dvojnog državljanstva.

U Njemačkoj živi oko šest miliona stranaca koji su već više od osam godina u toj zemlji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.