Literatura

Nova stvaralačka faza autora dodatno učvršćena ovim rukopisom

Nikolaidisov roman "Antonije napušta Boga" objavljen u izdanju Fokalizatora

Knjigu prati i soundtrack, koji se u vidu Spotify muzičke liste otvara skeniranjem QR koda 

Nikolaidisov roman "Antonije napušta Boga" objavljen u izdanju Fokalizatora Foto: Fokalizator
Portal AnalitikaIzvor

U izdanju podgoričkog Fokalizatora iz štampe je izašao novi roman crnogorskoga književnika Andreja Nikolaidisa pod naslovom “Antonije napušta Boga”.

Kako navode iz Fokalizatora, novo Nikolaidisovo romaneskno štivo podijeljeno je u dvije cjeline. 

U prvoj srijećemo prepoznatljivi naratorski glas, što se obraća ličnim “ispovijedima” ili u epistolarnoj formi, dok je druga cjelina strukturirana nalik štivu romana “Mađarska rečenica”. 

Tek, kako kažu, slijedi kritička prosudba romana, no već nakon prvog čitanja poznavaocima Nikolaidisove proze postaje jasno da je autor takođe ne tako davno objavljenoga romana “Anomalija” posve duboko u novoj stvaralačkoj fazi, koja je dodatno učvršćena ovim rukopisom. 

“Knjigu prati i soundtrack, koji se u vidu Spotify muzičke liste otvara skeniranjem QR koda. Poseban ugođaj je čitati novu Nikolaidisovu prozu uz muzičke numere koje su i autora makar djelimično motivisale dok je smišljao određena fabularna rješenja”, navode iz Fokalizatora.

Knjigu potpisuju glavni i odgovorni urednik Vladimir Vojinović, urednica izdanja i lektorka Sanja Vojinović i tehnički urednik i dizajner Milutin Marković.

Andrej Nikolaidis rođen je 1974. godine u Sarajevu. Za roman “Sin” dobio je Nagradu Evropske unije za književnost, za “Odlaganje. Parezija” crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.

Roman “Antonije napušta Boga” peta je knjiga u Fokalizatorovoj ediciji Savremeni crnogorski roman, a u pripremi su, kako su najavili iz ove izdavačke kuće, i romani OgnjenaSpahićaDamira Karakaša Jovana Nikolaidisa, koji će izići iz štampe tokom jeseni.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.