Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Nikolaidis: Lakše mi je da izdržim i pritisak i smicalice, nego da se sjutra kajem jer sam ćutao

Nikolaidis: Lakše mi je da izdržim i pritisak i smicalice, nego da se sjutra kajem jer sam ćutao

Više istinskih evropskih vrijednosti danas je na Cetinju nego u Briselu, Londonu i Berlinu, poručio je književnik Andrej Nikolaidis tokom sinoćnje autorske večeri u prijestonici.

Nikolaidis: Lakše mi je da izdržim i pritisak i smicalice, nego da se sjutra kajem jer sam ćutao Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

"Ovaj grad u ovom trenutku je bliži evropskom klasičnom idealu nego što je to bilo koji evropski grad", kazao je on tokom događaja u cetinjskom Centru za kulturu.

Podsjetimo, on je za najnoviji roman "Anomalija" nedavno dobio nagradu engleskog PEN centra. Kako i naslov sugeše, Nikolaidis se bavi nastranostima crnogorskog društva i to onim koji neprekidno podrivaju vladajući narativ i razbijaju fasadu privida iza koje se krije društvo duboko poremećeno po svojim epistemološkim i moralnim vrijednostima.

"Kompromisi koji se naprave u takvim vremenima nijesu dobri. Oni mogu biti lukrativni, ali su dugoročno neisplativi, jer postoji onaj prokleti superego, koji neprekidno poziva na krivnju. Meni je mnogo lakše da izdržim bilo kakav pritisak ovih fašističkih, proruskih portala ili smicalice koje mogu napraviti ministarstva ili ostale službe s kojima sam u kontaktu. Sve je to mnogo lakše izdržati od pomisli da bih se jednoga dana ja mogao kajati zbog toga što nijesam rekao ništa, a vrijeme kada sam mogao učiniti je bespovratno prošlo i više ne postoji ništa da mogu učiniti da bi to ispravio", dodao je on.

Tokom večeri je govorio i prof. dr Boban Batrićević.

"Koliko smo zanemarili nagradu engleskog PEN-a, a tim prije što je sjedište svjetskog PEN-a u Londonu, koje daje na težini nagradi, mediji se time kod nijesu bavili, a predpostavljam da je neki trenutno popularni književnik dobio ovu nagradu da bi to bila tema broj jedan u Crnoj Gori, te zbog toga pozdravljam ideju Kulturnog centra Cetinje time što su se sjetili da organizuju autorsko veče Andreja Nikolaidisa i doprinesu značaju nagrade za crnogorsku književnost i time omogućili cetinjanima da ponovo čuju njihovog kolumnistu i pisca u to sam siguran. Podsjećam da je Nikolaidis napisao jedan od naljpših tekstova „Oda Cetinju“ nakon Belvederskih demonstracija i suzavaca na Cetinju", kazao je on.

Andrej Nikolaidis rođen je 1974. godine u Sarajevu, a od 1992. godine živi i stvara u Crnoj Gori. Njegovi najčitaniji rommani su „Mimessis“, „Sin“, „Dolazak“ i „Mađarska rečenica“.

„Sin“ je roman za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost.

Za roman „Odalganje.Parezija“ dobio je crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“. 2017.godine za roman „Mađarska rečenica“ dobio je Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. 

Portal Analitika