Politika
 • Portal Analitika/
 • Politika /
 • Nezakonito rješenje Disciplinske komisije: Službenica Fonda PIO zakonito odlučila o penziji Ranka Krivokapića

Tužba tužioca Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja neosnovana

Nezakonito rješenje Disciplinske komisije: Službenica Fonda PIO zakonito odlučila o penziji Ranka Krivokapića

Nezakonito je rješenje Disciplinske komisije kojim je službenica Fonda PIO načelnica za Ino osiguranja Snežana Lazović oglašena odgovornom za teže povrede službene dužnosti, saopšteno je iz Upravnog suda Crne Gore. Upravni sud je pobio rješenje Disciplinske komisije “da je Lazović odgovorna za težu povredu službene dužnosti, jer je prilikom priznavanja prava na starosnu penziju Ranku Krivokapiću, grubo povrijedila materijalni propis na štetu Fonda.”

Nezakonito rješenje Disciplinske komisije: Službenica Fonda PIO zakonito odlučila o penziji Ranka Krivokapića Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

“Presudom Upravnog suda Crne Gore usvojena je tužba tužilje Snežane Lazović i poništeno rješenje Disciplinske komisije. Istom presudom, odbijena je tužba tužioca Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja – Podgorica. Tim rješenjem Snežana Lazović je oglašena odgovornom za težu povredu službene dužnosti, neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza; zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi i povreda radnih obaveza usljed kojih su nastupile teže posljedice za stranku ili državni organ, pa joj je izrečena disciplinska mjera – novčana kazna u visini od 40 odsto zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti, u trajanju od šest mjeseci”, navodi se na sajtu Upravnog suda.

Sud je ocijenio da je tužba tužioca Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja neosnovana, s obzirom na to da je isti osporavao ovu odluku samo u dijelu izrečene disciplinske mjere, pa kako izbor disciplinske mjere predstavlja diskreciono ovlašćenje tuženog organa, a u upravnom sporu se ocjenjuje zakonitost osporenog rješenja, odnosno sprovedenog postupka, to nije imalo mjesta ispitivanju postupka na koji se ukazuje tim navodima tužbe.

“Međutim, ispitujući zakonitost osporenog rješenja u dijelu koji se odnosi na tužilju Snežanu Lazović, ovaj Sud je našao da je tuženi organ počinio povredu pravila upravnog postupka, budući da razlozi u rješenju za sada ne upućuju na pravilnost odluke u dispozitivu, i kao takvi dovode u sumnju svaki zaključak da su rezultat potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a samim tim i da je na te razloge u konkretnom, pravilno primijenjen materijalni propis. Naime, pobijanim rješenjem tužilja je oglašena odgovornom za težu povredu službene dužnosti, jer je prilikom priznavanja prava na starosnu penziju Ranku Krivokapiću, grubo povrijedila materijalni propis na štetu Fonda, a Ranku Krivokapiću, pribavila korist, koja se sastoji u neosnovanoj isplati penzije, za period od 30.11.2020. godine do 09.08.2021. godine, i kasnije, a Fondu nanijela štetu, iako je blia svjesna ili bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može nastati teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta nastupi”, stoji u saopštenju.

Upravni sud je, dodaju, utvrdio da, niti činjenični opis Odluke o pokretanju disciplinskog postupka, niti osporenog rješenja, ne sadrži valjan opis svake pojedinačne preduzete radnje koja čini neku od navedenih težih povreda službene dužnosti, odnosno nijesu decidno navedeni bitni elementi bića težih povreda službene dužnosti za koje je tužilja oglašena odgovornom.

“Takođe, u dispozitivu osporenog rješenja nije na zakonit način određen subjektivni element, odnosno nijesu opisani elementi potrebni za konstituisanje stepena krivice tužilje (svjesni i voljni elementi), niti sadrži namjeru kao bitan zakonski element bića predmetnih težih povreda službene dužnosti, a što sve rješenje Disciplinske komisije čini nezakonitim, zbog čega je Upravni sud Crne Gore tužbu Snežane Lazović usvojio i osporeno rješenje poništio”, zaključuje se u saopštenju Upravnog suda.  Portal Analitika

  Komentari (2)

  Nadimak za neregistrovanog korisnika
  Napišite Vaš komentar
  Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
  Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
  N NADA_neregistrovani
  05.06.2023. 17:09

  SAD NEKA I GOSPOĐA LAZOVIĆ I RANJA VAS TUŽE,NEPISMENI STVOROVI,KOJI BI DA IZIGRAVATE SILU

  2
  0
  j jasamovo_neregistrovani
  05.06.2023. 14:23

  Ovo je kao po REZOLUCIJI INFORMBIROA neko ti se ne svidja pi na disciplinsku a poslije mi gradjani platimo

  2
  0