Zanimljivosti

FOTO/VIDEO

Nevjerovatan prizor snimljen prvi put u istoriji: Ne mogu da vjerujem da su to zabilježili kamerom

Nevjerovatna fotografija snimljena je po prvi put u istoriji i oduševila je ljubitelje životinja.

Nevjerovatan prizor snimljen prvi put u istoriji: Ne mogu da vjerujem da su to zabilježili kamerom Foto: Instagram
Portal AnalitikaIzvor

Oko 700 mladunaca carskog pingvina snimljeno je kako prvi put zaranja u hladne vode Antartika skačući sa zastrašujuće ledene litice visoke 15 metara.

Istraživač Berti Gregori je kampovao na Antarktičkom poluostrvu i pratio je jato mladunaca pingvina oko dva mjeseca prije nego što je kroz objektiv svoje kamere svjedočio zapanjujućem trenutku.

"Obično skaču s morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, no primjetio sam da se ova grupa kreće prema drugom mjestu. Pa sam dron lansirao tamo da vidim što se događa i shvatio da se gomilaju na rubu ogromne ledene litice od 15 metara", dodao je on. 

Kao objašnjava, primijetili su grupu pingvina kako hodaju u ovom pravcu, ali zbog valovitog ledenog terena i opasnog polja pukotina, nijesu bili u mogućnosti da ih prate motornim sankama ili pješke.

"Jednostavno bi nestali preko horizonta. Tek kada sam lansirao dron, uspio sam da ih držim na vidiku i vidim ogromnu liticu prema kojoj su hodali. Čim sam shvatio da se približavaju ivici, koristio sam moćno zum sočivo drona da zadržim veoma veliku udaljenost. Želio sam da budem 100 posto siguran da nemam uticaja na njihovo ponašanje. Poslije nekoliko baterija i nekoliko sati čekanja, gledao sam kako se penju do ivice i lansiraju se. Jednom kada je prvi skočio i sletio nepovrijeđen u ledeni okean, mnogi su ga ubrzo pratili, a ja sam uspio da priđem dovoljno blizu i snimim tu scenu", naveo je istraživač Berti Gregori.

Biološkinja Mišel LaRu vjeruje da bi sposobnost carskih pingvina da se prilagode mogla da im pomogne da se nose sa klimatskim promjenama koje se dešavaju na Antarktiku.

„Ne mogu da vjerujem da su to snimili kamerom“, rekla je biološkinja za zaštitu prirode Mišel LaRu komentarišući snimak. 

Snimak trenutaka koji nikada prije nije uhvaćen kamerom, biće dio dokumentarne serije pod nazivom "Tajne pingvina".


Portal Analitika