Svijet

"Ne bi trebalo dati Palestincima pravo veta na nove mirovne sporazume sa arapskim državama"

Netanjahu: Izrael i Saudijska Arabija nadomak istorijskog mira

Izrael i Saudijska Arabija su nadomak istorijskog mira koji bi doprinio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Netanjahu: Izrael i Saudijska Arabija nadomak istorijskog mira Foto: AFP
Portal AnalitikaIzvor

On je tokom zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) podsjetio na normalizaciju odnosa Izraela sa tri arapske države iz 2020. godine, što je, prema njegovim riječima, bio "početak nove ere".

„Blizu smo još jednog spektakularnijeg iskoraka, istorijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije. Takav bi mir umnogome doprinio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, podstakao ostale arapske zemlje da normalizuju svoje odnose s Izraelom i povećao mogućnost mira sa Palestincima“, rekao je Netanjahu.

Kako prenosi Hina, on je kazao da ipak ne bi trebalo dati Palestincima “pravo veta na nove mirovne sporazume sa arapskim državama”.

„Palestinci bi mogli da imaju velike koristi od šireg mira. I oni moraju učestvovati u tom procesu“, kazao je izraelski premijer.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je na zasijedanju GS UN upozorio da na Bliskom i Srednjem istoku neće biti mira ako se u obzir ne uzmu legitimna prava njegovog naroda, odnosno sprovođenje zamisli o dvodržavnom rješenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.