Zanimljivosti

Neslavni rekord u pušenju drže – Rusi

Izvor

U Rusiji puši 60,2 odsto muškaraca starijih od 15 godina, i oni su najstrastveniji pušači, tvrde autori članka objavljenog u avgustovskom broju prestižnog medicinskog časopisa "Lancet" na koji se poziva informativni centar Organizacije Ujedinjenih nacija.

Autori časopisa detaljno su proučili podatke prikupljene pomoću najnovijeg sistema nadzora, usavršenog zajedničkim naporima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Kanadske asocijacije javnog zdravlja.

Istraživanjem je obuhvaćeno 14 zemalja sa niskim i prosječnim primanjima stanovništva, među kojima su Brazil, Indija, Kina, Poljska, Rusija, Turska i Ukrajina.
Tokom istraživanja su utvrđene značajne razlike u ponašanju pušača u raznim zemljama.Tako u Egiptu puši manje od jedan odsto žena, dok Poljakinje svakog dana popuše po 15,5 cigareta.

Globalno gledano, muškarci puše mnogo više od žena - 48,6 muškaraca svakodnevno uživa u duvanskom dimu prema 11,3 odsto žena, ali je za oba pola karakteristično rano posezanje za cigaretama.

(blic.rs)

Portal Analitika