Komentar

Komentar

Nema više Ali

Nema više Ali, Crnogorci. Nema više toga čovjeka iz one vlasti kojim ćete pokriti brijeg. Brijeg izdaje i prodaje Crne Gore. Taj brijeg je danas narastao do planine. A na planinu je, ipak, kudikamo teže zažmuriti. Koliko god zatvarali oči pred njom. Pred sopstvenim posrnućem i pogrešnim izborom. Planina je i dalje tu, nećete je pomjeriti, pa sve da ste i Zdravko Krivokapić

Nema više Ali Foto: gradski
Gradski portalIzvor

Nedavno je u Podgorici održan Montenegro Prajd, pod sloganom “nema više ali”. E, baš to “ali” je ključno, uvijek. To famozno “ali” uvijek ogoli, bez greške. “Srebrenica je zločin, ali…” Ne podržavam skandiranje Srbiji usred Crne Gore, ali…” “Tuđe zastave i tuđa crkva nijesu u redu, ali…” “Navijao bih za crnogorsku reprezentaciju, ali…” I tako do u nedogled, do u beskonačno jedno beskonačno “ali”.

Čak i da zanemarimo to što prva konstrukcija ne odgovara istini, jer Srebrenica nije samo zločin, Srebrenica je genocid, čuveno “ali” je prst u oko, uvreda zdravog razuma i neoprostiva uvreda mrtvih i njihovih porodica, a pritom i nepogrešivo objašnjava namjere govornika. Upravo smo, čini se vječnost, taoci tog i takvog “ali”. Kad god se nešto kani obesmisliti, relativizovati, uniziti, poreći i uništiti uvijek posežemo za jednim “ali”. Tako je bilo i 2020, tako je i danas. Kad smo tog avgustovskog dana Crnu Goru predavali u ruke srpskim popovima i patrijarhu Beogradske patrijaršije Aleksandru Vučiću, i tad smo naše odluke branili ovim najslavnijim od svih veznika. I uzalud su bila sva ona upozorenja da se otadžbina ne izdaje zbog mržnje prema jednom čovjeku i jednoj partiji; da svi ti izgovori i alibiji ne znače ništa, jer dobrovoljno stavljanje vrata pod čizmu okupatora neće opravdati ni svi veznici ovoga jezika, a kamoli jedan od njih.

No, uzalud je govoriti čovjeku s plutanim čepovima u ušima. Uzalud je crtati čovjeku s povezom preko očiju. I bi uzalud. I nakon dvije godine okupacije Crne Gore čini se da su mnogima u ušima i dalje čepovi od plute. Poveze, koje su sami sebi stavili na oči, skinuli su samo rijetki. Ako bismo zbrajali sva poniženja i sva nepočinstva kojima je Crna Gora bila izložena otkad njome upravlja Beograd, posredstvom svojih vazala, napisali bismo roman, a nije vrijeme za tako nešto. Književnost mora da sačeka. Nije moguće svoje grijehe pravdati grijesima drugog. Svoje nakaradne izbore objašnjavati pogrešnim izborima drugih. Demagogija i verbalna akrobatika ne mogu poništiti Vaše odluke, gospođo Jelušić. Odluke koje su ugrozile Crnu Goru, i koje je i dalje ugrožavaju. Odluke koje je iskopavaju iz temelja. Kako Vam samo ne dosadi da reciklirate svoje vlastite govore lišene sadržaja? Da Vašu najnoviju odluku, kojom je ukinut Ustav, branite kao da se obraćate zombijima iz niskobudžetnih američkih produkcija, a ne ljudima čije umove nijesu uspjeli razoriti i pokoriti Vaš partijski šef i njegov beogradski šef?

Jedno morate imati na umu – većina u Crnoj Gori nikad neće pristati na ambis u koji nas s vašim partnerima u izdaji gurate. I Vi ste, gospođo Jelušić, tek paradigma, i samo ilustracija u ovom tekstu, jer više od toga ne zaslužujete. Tu ste samo kao uzorak, odraz u ogledalu svih onih koji su na usluzi velikosrpskim ambicijama.

Nema više Ali, Crnogorci. Nema više toga čovjeka iz one vlasti kojim ćete pokriti brijeg. Brijeg izdaje i prodaje Crne Gore. Taj brijeg je danas narastao do planine. A na planinu je, ipak, kudikamo teže zažmuriti. Koliko god zatvarali oči pred njom. Pred sopstvenim posrnućem i pogrešnim izborom. Planina je i dalje tu, nećete je pomjeriti, pa sve da ste i Zdravko Krivokapić. Znate, mogao bih okriviti cijeli svijet za svoje loše odluke, mogao bih, nije da ne bih. No, čak i da mi taj cijeli svijet i povjeruje na riječ, kako ću samog sebe ubijediti da je laž istina? A laž je uvijek samo laž. I na kraju dana, neminovno, ostajemo sami sa sobom.

Zato, nema više ali. Jer ne branite ništa do sebe. Ne branite ničiju ružnu prošlost, branite sopstvenu budućnost. Budućnost koju vam žele ukinuti. Baš kao što su ukinuli Ustav. Stoga pokažimo da mi ne mrzimo srpske bajke, za što nas između ostalog optužuju, pa se na jednog od likova iz njih i pozovimo, na najslavnijeg mitskog gubitnika Lazara Hrebeljanovića, koji kaže:

„Nije važno kakva nas sila napada, već koliku svetinju branimo.“ Za razliku od Lazara mi ćemo našu svetinju odbraniti.

Nema više Ali.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l leo_lukas_3344_neregistrovani
06.11.2022. 13:23

Ima ali i, uviek ce ga biti kod svakog Alije kao pocetni dio imena, i to je to. Ali kad je u pitanju C. Gora, te izlike ne smije nikako biti. Izdajnici su dakako iznimka, ali njihovo "ime" je sramota cak i spmenuti, a mjesto im je "tamo (negdje) u tamnicama".

7
0
m melkior_neregistrovani
06.11.2022. 12:04

Mnogo pricas serdare a treba nesto i rabotat. Kad te vidim da se na ulicu boris za Crnu Goru protiv vucicevaca onda cu ti povjerovat

10
5
R Rukffaš
06.11.2022. 08:58

Dodao bih floskulu "ja sam Crngorac... ali..." Kao da kaže "ja sam Šumadinac... ali sam Srbin."

31
0
D Drobnjak_neregistrovani
24.11.2022. 10:31

@Rukffaš naziv nacije se dobija po : teritoriji sa svojim granicama i vladarima . Ti vidi šta si ?

0
0
N Nency_neregistrovani
06.11.2022. 08:56

Tačno,nema više Ali.Pomjerimo se zbog naše budućnosti,na našem smo terenu.Branimo svoje!U prednosti smo,ne gubimo na našem terenu!Pomjerimo dupe!!!Rashodovani Boris Tadić i ostale protuve i luzeri dolaze da podrže još rashodovanije Lekića i OKG,mislim na trenutu većinu,koji nam žele oduzeti budućnost.Rovare po našoj kući,a mi im dozvoljamo.Zašto i do kada?!

40
0
b bjelopavlić_neregistrovani
06.11.2022. 08:43

Zločin u Srebrenici se nije desio u CG i više se pominje kod nas nego u Bosni ne zbog pijeteta prema žrtvama negozbog političkih poena. Ali....

6
35
M Marko_neregistrovani
06.11.2022. 09:49

@bjelopavlić_neregistrovani Kako ti jadan vise ne dosadi ,jesi li ti dezurni za portal analitika ,pa samo cekas kao kobac da sto kazes ,a u stvari nista i ne kazes ,odmori malo umorio si se vise !!!

29
3
C CrnaGora_neregistrovani
06.11.2022. 10:18

@Marko_neregistrovani Velika je ,za njega,usporedba sa kobcem,on je kokos,kojoj treba samo reci is ,is,is

18
3
R Risto_neregistrovani
06.11.2022. 10:28

@ na ovog iz bjelopavlića Bože bači ciglu i budi precizan, pravo na kompjuter. Da počine portal, a i mi. Svako ima pravo na mišljenje, ali ne i na avetluk. Svašta li ova zemlja trpi.

25
1