Svijet

Nekoliko hiljada Marokanaca izašlo na ulice: Protestovali zbog zločina u Gazi

Nekoliko hiljada Marokanaca okupilo se danas u Rabatu da osudi "genocid" u Gazi i zatraži prekid odnosa sa Izraelom, javila je agencija Frans pres na licu mjesta.

Nekoliko hiljada Marokanaca izašlo na ulice: Protestovali zbog zločina u Gazi Foto: Beta/AP
Portal AnalitikaIzvor

Okupljeni su se prošetali ulicama Rabata iza velikog transparenta sa natpisom "protiv holokausta u Gazi" i za "ukidanje normalizacije" odnosa između Maroka i Izraela, prenosi Beta. 

Maroko je krajem 2020. godine uspostavilo sveobuhvatne odnose sa Izraelom u zamjenu za priznavanje suvereniteta Maroka od SAD nad spornom teritorijom Zapadne Sahare.

Mašući palestinskim zastavama, demonstranti su marširali protiv "ratnih zločina i genocida" u Gazi na poziv Nacionalne akcione grupe za Palestinu, koja okuplja ljevičarske grupe i Islamističku partiju pravde i razvoja.

Okupljeni su uzvikivali da je premijer Izraela Benjamin "Netanjahu, ubica djece", pozivajući na kraj "rata protiv djece Gaze" i da okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Prema palestinskom islamističkom pokretu Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, od početka rata 7. oktobra ubijeno je 17.700 ljudi, uglavnom žena i djece.

Portal Analitika