Zanimljivosti

Ne propustite: Poravnanje Mjeseca, Venere i Jupitera na nebu tokom vikenda

Izvor

Tri nebeska tijela već su se u juče u sumrak dobro vidjela na zapadnom horizontu, ali pravi spektakl počinje večeras. Srp mladog Mjeseca svakog dana nalaziće se na drugom mjestu, najprije u subotu blizu Venere, potom u sredini između Venere i Jupitera, a zatim neposredno iznad Jupitera. U večernjim satima, nedugo nakon zalaska Sunca zapadni horizont biti će obojan prekrasnim bojama.

Kada budete gledali ravnanje, obratite pažnju na Mjesečev srp. Ako pogledate samo malo iznad i ulijevo, vidjećete kako je ostatak mjeseca osvijetljen svjetlošću koja se odražava sa Zemlje. S manjim teleskopom moći čete čak da vidite mora i kratere na takozvanoj „tamnoj strani“ Mjeseca.

Uz sve to, od 18:30 do 20 časova ovih ćemo dana golim okom ćemo moći da vidimo i prolaske Međunarodne svemirske stanice (ISS) i Kineske svemirske stanice, koje će prividno prolaziti južno odnosno sjeverno od nebeske trojke. Za posmatranje nisu potrebna nikakva tehnička pomagala, ali ako imate fotoaparat s teleobjektivom ili dvogled, svakako ih usmjerite na zapad.

Prema nekim tumačenjima, misteriozni krugovi velikih dimenzija, koje je moguće razaznati samo i iz vazduha, u stvari predstavljaju ovakve astronomske pojave.

Budući da meteorolozi najavljuju lijepo i dosta toplo vrijeme, nemojte propustiti priliku. Zato, ljubitelji svemira, dvoglede i fotoaparate u ruke i pogled gore, na zapad!

Portal Analitika