Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ne propustite Dane nauke: Eksperimenti, performansi i debate, dolaze naši naučnici iz NASA-e i CERN-a!

Ne propustite Dane nauke: Eksperimenti, performansi i debate, dolaze naši naučnici iz NASA-e i CERN-a!

Izvor

Najrazličitijim oblicima prezentacije, performansa, stručnim predavanjima, radionicama, kvizovima znanja, eksperimentima, tribinama, program ovogodišnjih Otvorenih Dana Nauke koncipiran je tako da zadovolji znatiželju osnovaca, srednjoškolaca, studenata, ali i stručne javnosti.

Svečano otvaranje, ako vremenski uslovi dozvole, biće upriličeno na Trgu Republike, 24. Septembra, gdje je planirano niz naučnih performansa i eksperimenata.

1608eksperimenti1Fabrika znanja, Univerzitet Donja Gorica: Manifestacija „Fabrika znanja“, koja se bavi informacionim tehnologijama, trajaće od 25. do 26. septembra. Glavna ideja jeste da se mladima predstavi naučnici koji su danas uspješni u različitim oblastima informaciono - komunikacionih tehnologija, kako bi direktno od  njih čuli iskustva i vidjeli njihov rad. Predavanja će održati:

1.Marko Topalovski iz Novog Sada, mladi i talentovani programer, koji je prije sedam godina osnovao firmu u svom stanu i za veoma kratko vrijeme počeo da izbacuje u etar video igrice, čiji glavni distributeri su danas tržište SAD, Indije i Evrope. Marko će govoriti na temu - „Video igra - od ideje do tržišta“.

2.Dorijan Kolunđija iz Beograd, glavni „krivac“ za brojna spektakularna otvaranja manifestacija širom svijeta, poput Svjetskog padobranskog prvenstva u Dubaiju i performansa u predstavništvu Telenora u Oslu. Dorijan će imati predavanje na temu „Novi mediji, tehnologija i umjetnost“.

3.Vladimir Andonović iz Londona, majstor 3D Holografskih projekcija, koje danas predstavljaju potpuni hit u svijetu performansa, održaće predavanje upravo na temu“3D Holografske projekcije“.

4.Miloš Milošević sa Cetinja i Đuzepe Ajelo, osnivač „Fleke“ i idejni tvorac Mosquito-a, na temu “Geo-lociranje upotrebom novih tehnologija“.

1608MIleniumProjekatMillennium Projekat: Trećeg dana festivala, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, biće predstavljen Milenijum projekat, jedan od svjetskih "tink-tank"-ova, osnovanih u saradnji sa UN-om.

Tog dana imaćemo priliku da čujemo imena poput prof. dr Jerome Glenna - predsjednika i osnivača „Millenium Project-a“, profesora Hose Kordeiru, jednog od najpoznatih futurista današnjice u oblasti robotike i vještačke inteligencije i saradnika NASA-e.

U okviru dva planirana panela crnogorskoj publici predstaviće se i profesor dr Branislav Vlahović, direktor NASA istraživačkog centra i šef katedre za fiziku Univerzitet Sjeverna Karolina, kao i dr Sanja Damjanović, naša naučnica koja već dugo godina radi u CERN-u.

Oni će pričati o prilično zanimljivim i aktuelnim temama poput: slijetanja najnovijeg NASA Kjuriositi robota na MARS i tajni Higsovog bozona!

Noć Istraživača i Dan Evropske nauke:I ove godine održaće se „Noć istraživača“, evropski projekat koji se tradicionalno održava posljednjeg petka u septembru, u 32 zemlje i preko 200 gradova Evrope.

1608hologramPored velikog broja eksperimenata, koji će posebno biti zanimljivi mlađima, planirane su brojne tribine i predavanja profesora iz zemlje i inostranstva.

Ove godine gosti biće i Centar za promociju nauke iz Srbije, koji će imati priliku da se predstave određenim eksperimentima i projektima, kao i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba.

Ovo je bez sumnje najveći projekat, do sad, koji se bavi promocijom nauke u Crnoj Gori i cilj Ministarstva nauke jeste da svojim programom bude neke nove generacije podstiče da istražuju nepoznato, tragaju nemoguće i dokazuju moguće.

Portal Analitika