Zanimljivosti

Naučnici vjeruju da su pronašli zamjenu za palmino ulje

Tim škotskih istraživača vjeruje da su proizveli kako kažu, "sveti gral", alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.

Naučnici vjeruju da su pronašli zamjenu za palmino ulje Foto: Shutterstock/ KYTan
BBC/N1Izvor

Ogromna potražnja za palminim uljem dovela je do masovne sječe šuma u oblastima oko ekvatora, u kojima raste drveće palmi iz čijih plodova se vadi ulje.

Eksperti za hranu na Univerzitetu kraljica Margaret u Edinburgu kažu da je njihov novi sastojak, koji je stoprocentno biljnog porijekla, za 70 odsto bolji po životnu sredinu od palminog ulja. Ima 80 odsto manje zasićenih masti i za trećinu manje kalorija, zbog čega je prema tvrdnjama tvoraca – zdraviji.

„To je sveti gral koji može da zamijeni palmino ulje i daje isti efekat u proizvodnji. Ima isti ukus i teksturu“, istakla je Katriona Lidl, jedna od glavnih istraživačica sa Univerziteta kraljica Margaret.

Dodaje da je proizvod prošao specijalno testiranje, prilikom kojeg je senzor trebalo da prepozna razliku između njega i tradicionalnog palminog ulja. Rezultat je da razlika nije uočena.

Naučnici kažu da novi PALM-ALT proizvod ima teksturu sličnu majonezu. U sebi ne sadrži proizvode od palme, niti kokosa, nema dodatih šećera, zaslađivača, konzervanasa ni boja.

Pravi se od nusproizvoda dobijenog prilikom prerade lana, prirodnih vlakana i ulja uljane repice.

Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše proizvodi u svijetu i čini 40 odsto svih biljnih ulja. Izuzetno je popularno u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji jer je bez mirisa, ukusa i boje. Proizvodima daje glatku teksturu i djeluje kao prirodni konzervans.

Zbog činjenice da je otporno na visoke temperature postalo je idealno za pripremu hrane, odnosno prženje. Stavlja se u sve, od čokolade do šampona, pica, pasti za zube i dezodoransa.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.