Društvo

Na društvenim mrežama sve više dezinformacija iz antivakserskog pokreta

Naučnici i ljekari u sijenci „Facebook epidemiologa“

Na Facebooku postoje cijele mreže dezinformatora koji dijele antivakserske i netačne tvrdnje, koje veoma brzo i jednostavno dospijevaju do velikog broja korisnika. Dezinformacije o vakcinama često nalazimo i na marginalnim portalima, dok su u relevantnim medijima rijetke – napominje urednik portala Raskrinkavanje.me, Darvin Murić

Naučnici i ljekari u sijenci „Facebook epidemiologa“ Foto: Ilustracija: iStock
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

„Nijedan naučni institut u svijetu, nijedna referentna laboratorija, nijedan medicinski istraživač, nobelovac, običan ljekar... nikad nijesu vidjeli sastav vakcina kojima se trenutno pelcuje cijela planeta – niti će ih ikad vidjeti, niti smiju da vide, kao što nijesu vidjeli ni ʼvirusʼ“. Iako je sastav svih vakcina koje su u upotrebi protiv kovida-19 poznat i javan, na ovakve i slične teorije zavjere moguće je naići na socijalnim mrežama i opskurnim portalima.

Bil Gejts, čipovanje, promjena DNK: Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me, koji je pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i koji se bavi analizom sumnjivih medijskih sadržaja, kazao je da oni najčešće registruju upravo dezinformacije o sastavu vakcina.

„Na društvenim mrežama redovno se pojavljuju tvrdnje da u njima ima ćelija abortiranih fetusa, da mijenjaju DNK, i, svakako najpopularnija – da se u vakcinama nalaze čipovi koji će služiti Bilu Gejtsu da prati stanovništvo, smanji populaciju na Zemlji i sl. Trend je i objavljivanje montiranih i zloupotrijebljenih fotografija kojima se tvrdi da se svjetski lideri ʼlažno vakcinišuʼ, odnosno da na špricevima kojima im se daje vakcina nema igle ili da nije skinut čep sa šprica. Takođe, često se susrijećemo s neistinama i proizvoljnim tvrdnjama o štetnim posljedicama vakcinisanja“, rekao je Murić Portalu Analitika.

Početak pandemije koronavirusa bio je, kaže on, okidač za tzv. infodemiju – poplavu lažnih informacija vezanih za kovid-19. Obim dezinformacija ima, prema njegovim riječima, stalni rast.

„Počelo je od toga da virus ne postoji, preko lažnih savjeta o liječenju, zatim su krenule lažne vijesti o štetnosti zaštitnih maski, da bi sve kulminiralo otpočinjanjem vakcinacije. Od kada su vakcine odobrene za hitnu upotrebu, dezinformacija iz antivakserskog pokreta ima sve više“, upozorava Murić.

U CG se najviše vjeruje u teorije zavjere o koroni: Crna Gora je, kaže on, izložena dezinformacijama o vakcinama jednako koliko i druge države regiona i svijeta. Takve dezinformacije, dodaje, svakodnevno stižu do građana.

„Nažalost, tome svjedoči i nedavno istraživanje CDT-ovog partnera Globseka (GlobSec), koje je pokazalo da građani Crne Gore najviše vjeruju u teorije zavjere o kovidu-19, a zabrinjavajući su i podaci da je tek 42 odsto građana kazalo da bi se vakcinisalo protiv koronavirusa“, navodi naš sagovornik.

Podsjetimo, istraživanje međunarodne organizacije Globsek, čiji su rezultati predstavljeni početkom decembra prošle godine, pokazalo je da četiri od deset građana Crne Gore (43 odsto) smatra da je kovid-19 „izmišljotina“, dok 38 odsto njih vjeruje u teoriju zavjere da su SAD namjerno kreirale koronu. Crna Gora je, prema nalazima istraživanja, prva na listi država u kojima najveći broj stanovnika (40 odsto) vjeruje u teorije zavjere o kovidu-19. Slijede Srbija s 38 odsto, Sjeverna Makedonija s 35, Bugarska s 33...

Društvene mreže u borbi protiv lažnih vijesti: Murić naglašava da lažne vijesti i dezinformacije uglavnom dolaze s društvenih mreža.

„Mi, kao Facebookov partner u Third Party Fact Checking programu, imamo poseban uvid i pažljivo motrimo na tu društvenu mrežu. Na toj platformi postoje cijele mreže dezinformatora koji dijele antivakserske i netačne tvrdnje, koje veoma brzo i jednostavno dospijevaju do velikog broja korisnika. Dezinformacije o vakcinama često nalazimo i na marginalnim portalima, dok su u relevantnim medijima rijetke“, navodi urednik Raskrinkavanja.

Facebook je početkom februara saopštio da će zabraniti dezinformacije o svim vakcinama. Korisnici Instagrama, platforme koja je u vlasništvu Facebooka, suočiće se s istim ograničenjem.

Kompanija Twitter objavila je u utorak da namjerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, pa je tako uvela mogućnost zabrane naloga korisnika nakon pet opomena. Ova društvena mreža je u decembru prošle godine odlučila da s korisničkih naloga povuče neke lažne informacije, a posebno one u kojima se tvrdi da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu ili da bi ga kontrolisale.

Potrebna strategija za borbu protiv dezinformacija: Murić smatra da zdravstvene vlasti u našoj državi moraju pronaći način da budu što aktivnije u borbi protiv dezinformacija o vakcinama.

„Prije svega, moraju edukovati građane, objasniti im značaj vakcinacije za javno zdravlje i zdravlje svakog pojedinca, otkloniti im sumnje i strahove koji se stiču čitanjem neistina o vakcinama“, podvlači sagovornik Portala Analitika.

Crna Gora, podsjeća on, nema strategiju za borbu protiv dezinformacija.

„Nadležni moraju krenuti u njeno osmišljavanje, ali i promjene zakona u kojima bi se morao naći balans između onoga što je neprikosnoveno – slobode govora i medija – i sprječavanja štetnog uticaja dezinformacija na društvo u cjelini. CDT i Raskrinkavanje su, takođe, predložili osnivanje fonda za podršku medijima u borbi protiv dezinformacija, iz kojeg bi bili podržani projekti medija koji su usmjereni na provjeru tačnosti činjenica u okviru redakcija, uključujući finansiranje novinara, obuku osoblja, uvođenje novih alata i tehnologija za provjeru činjenica i sl“, pojašnjava Murić.

Upitan kako se građani mogu zaštititi od poplave opasnih sadržaja, urednik Raskrinkavanja odgovara – da moraju pažljivo birati šta čitaju.

„Ukoliko na društvenim mrežama naiđu na sumnjive tvrdnje o vakcinaciji, treba da provjere izvor te informacije. Takođe, treba da prate i čitaju objave relevantnih zdravstvenih institucija u svijetu. Na kraju, svakako, treba da vjeruju stručnjacima i naučnicima, a ne ʼFacebook epidemiolozimaʼ i licima koja sebe proglašavaju za stručnjake i iznose proizvoljne, nepotkrijepljene teorije i informacije“, poručuje Murić.

Portal Analitika