Društvo

Nasilnik čeka premještaj još od prvog polugođa

Učenik završnog razreda OŠ "Savo Pejanović" odgovaraće prekršajno za napad na nastavnika

Učenik devetog razreda koji je prekjuče napao nastavnika na času u OŠ "Savo Pejanović" u Podgorici odgovaraće prekršajno, potvđeno je Portalu Analitika iz ODT Podgorica. 

Učenik završnog razreda OŠ "Savo Pejanović" odgovaraće prekršajno za napad na nastavnika Foto: Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Kako Pobjeda prenosi, Uprava policije je prikupila obavještenja i obavijestila tužioca, nakon čega je ova odluka donijeta, jer u incidentu nije bilo povreda.

Resor kojim rukovodi ministarka Anđela Jakšić-Stojanović juče je zvanično potvrdio da je došlo do incidenta, a naglasili su da su za njega "nažalost, saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slucajevima".

Ministarstvo je istaklo da je u cilju dobre saradnje, razmjene informacija i pružanja podrške važno da obrazovno-vaspitne ustanove primjenjuju dobru praksu da o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo.

Učenik je tokom časa fizički nasrnuo na nastavnika, a taj incident su učenici snimili i kasnije podijelili na društvenim mrežama. Iz OŠ „Savo Pejanović“ prekjuče nije bilo informacija o tome što se dogodilo, a MPNI je za to saznalo iz medija.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović juče je kazao da najnoviji slučaj nasilja nad nastavnicima u školi „Savo Pejanovic“ sve dodatno brine. On je istakao i da zabrinjava inertnost službenika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u ovom slucaju.

-Pitamo se dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara - naveo je Božović.

RAZGOVOR SA UČENIKOM

Za juče je bio zakazan i sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor s učenikom, a na sastanak su pozvali i ombudsmana.

Pobjeda do zaključenja broja nije uspjela da dobije informacije o zaključcima sastanka. Učenik koji je napao nastavnika je još u prvom polugodištu dobio vaspitnu mjeru - premještaj u drugu školu, ali taj proces ne ide glatko. Prema informacijama iz MPNI, škola se obratila tom resoru zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere, što je i ucinjeno.

Komisija je, postupajuci prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, bila obavezna da pribavi mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta. Roditelji učenika nijesu bili saglasni sa premještanjem, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva.

Nakon toga, Komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici. Dvije škole još nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda.

- Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ „Savo Pejanović“ izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu – kazali su iz Ministarstva.

- Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ „Savo Pejanovic“ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ „Maksim Gorki“, zatim u JU OŠ „Vojin Popovic“ na Drezgi. Iz te škole je pocetkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ „Savo Pejanovic“ – rekli su iz tog resora.

Sada se tom učeniku ponovo traži mjesto u novoj školi, a gdje će je nastaviti znaće se nakon sastanka Komisije koja je juče zasijedala. Prema Zakonu o obrazovanju i vaspitanju, osnovna škola je obavezna, ne postoji mogucnost isključenja iz škole, a najstroža mjera je premještanje.

TRAŽILI STATUS SLUŽBENIH LICA

Govoreći o nasilju nad nastavnicima, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je podsjetio na istraživanje koje je ta organizacija predstavila prošle godine, prema kome je jedna četvrtina prosvjetnih radnika kazala da je iskusila neki oblik nasilja, verbalnog ili fizičkog, od strane učenika, roditelja ili uprava škola.

Božović je prokomentarisao da su ti podaci poražavajuci.

- Epilog skoro svakog tog nasilja je da se slučaj zataška. Samo rijetki slučajevi dospiju u javnost, ali i oni ostanu bez odgovarajuće reakcije – kazao je on.

Sindikat je istraživanje poslao svim direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, a napravljen je i protokol kako da škole postupaju sa roditeljima. Božović je juče kazao da su rijetki direktori reagovali na istraživanje.

Podsjetio je i da su Ministarstvu pravde uputili više dopisa u kojima su tražili sastanak kako bi vidjeli da li postoji mogucnost da nastavnici zakonski dobiju status službenog lica.

- Takođe, htjeli smo da predložimo da u Krivični zakonik uđe član koji bi predvidio novčane kazne za roditelje djece koja vrše nasilje nad nastavnicima ili da u Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku budu pooštrene kazne za one koji vrše nasilje nad nastavnicima – kazao je Božović.

Ovaj zahtjev je bio jedan od onih koje je Sindikat tražio tokom Štrajka upozorenja, koji su održali u septembru prošle godine. Sindikat nije dobio odgovore od Ministarstva pravde niti od MPNI. Pobjeda je ranije pisala o istraživanju Sindikata prosvjete koje je predstavljeno 1. juna prošle godine.

IZLOŽENI NASILJU

Uzorkovano je 1.300 zaposlenih, među kojima su nastavnici, vaspitači i nenastavno osoblje. Istraživanje je urađeno tokom školske 2022/23.godine. Došli su do saznanja da profesori rijetko govore o nasilju u školi, trpe da bi zaštitili reputaciju ustanove, ali ne nailaze ni na razumijevanje uprave.

Podaci su pokazali da nastavnike najcešće uprava škole ismijava, upućuje ružne rijeci, ponižava. Vikanje, podizanje tona opet dolazi najviše od uprave, a pritisak da se povećaju ocjene od roditelja, uprave škola, djece.

Jedna nastavnica se požalila da joj je na čas ušla zamjenica i počela „da joj zavrće suknju kako bi provjerila da li je providna“.

Rukovodstvo nastavnike najčešće maltretira zahtjevima da obavljaju poslove koji nijesu u sklopu njihovih dužnosti, viču na njih, pritiskaju ih pri ocjenjivanju…

Prema istraživanju, nastavni kadar osjeća najveći pritisak od roditelja koji traže da se povećaju ocjene, u 42 odsto. Takvi primjeri su najviše zabilježeni u gimnazijama.

Jedna nastavnica je u istraživanju prokomentarisala da je zvala jedna majka nakon ispitivanja njenog djeteta i zaprijetila da ce joj biti oduzeta licenca za rad, jer joj dijete nije dobilo peticu.

Đaci od profesora najčešće neprimjereno zahtijevaju da im se poveća ocjena. Ismijavaju ih, nazivaju ih pogrdnim imenima, viču na njih, podstiču druge učenike protiv njih…

Jednu profesoricu je učenik gađao olovkom prilikom izrade testa, jer mu je oduzela telefon koji je koristio za prepisivanje.

- Učenik me je na ulici gurnuo u jarak – navela je druga jedna nastavnica u istraživanju.

 

Dječak četvrti put mijenja školu, roditelji protiv, Savjet zabrinut
5
Dječak četvrti put mijenja školu, roditelji protiv, Savjet…
28.02.2024 07:21
Policija provjerava navodni obračun učenika i nastavnika u OŠ "Savo Pejanović"
5
Policija provjerava navodni obračun učenika i nastavnika…
26.02.2024 22:11

 

Portal Analitika