Literatura

Matica crnogorska objaviće ih do kraja godine

Nakon više decenija: Antologije crnogorske narodne književnosti Radoja i Danila Radojevića ponovo pred čitaocima

Cilj izdavačkog poduhvata je da se ovaj dio crnogorske književnosti i narodnog stvaralaštva približi novim generacijama čitalaca

Nakon više decenija: Antologije crnogorske narodne književnosti Radoja i Danila Radojevića ponovo pred čitaocima Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Četiri dragocjene antologije crnogorske usmene proze, koje je priredio istaknuti montenegrista i antologičar Radoje Radojević u saradnji sa svojim bratom, cijenjenim naučnikom i istraživačem Danilom Radojevićem, biće do kraja ove godine, nakon više decenija, ponovo objavljene u izdanju Matice crnogorske.

Nova biblioteka Matice crnogorske „Crnogorska narodna književnost“ biće otvorena izdanjem antologije crnogorskih narodnih legendi „Vilina gora“ koja je prvobitno objavljena 1971. godine u izdanju titogradskog Grafičkog zavoda u čuvenoj biblioteci „Luča“. 

Projekat će biti dopunjen i ilustrovanim crnogorskim legendama, basnama, bajkama i pričama namijenjenim najmlađim čitaocima

Iz Matice podsjećaju da su, urednici tog izdanja bili Branko Banjević, Sreten Perović i Milorad Stojović, a kao urednici novog izdanja potpisuju se Milovan Radojević i Ivan Ivanović. 

Pod nazivom „Vatra samotvora“ u izdanju Matice do kraja tekuće godine pojaviće se i crnogorske narodne bajke (prvobitno objavljene 1976. u izdanju NIP Pobjeda), zatim crnogorske narodne basne u knjizi pod nazivom „Kad je sve zborilo“ (prvobitno objavljene 1979) i na kraju crnogorske narodne priče u knjizi „Potopno vrijeme“ (objavljeno 1982). 

Za ponovno publikovanje navedenih antologija braće Radojević Matica crnogorska je obezbijedila autorska prava koja su joj ustupili njihovi potomci i članovi porodice.

„Projekat će u nastavku biti dopunjen i izabranim ilustrovanim crnogorskim legendama, basnama, bajkama i pričama namijenjenim najmlađim čitaocima, a planirano je da se priredi i izbor na engleskom jeziku. Cilj navedenog izdavačkog poduhvata je da se ovaj dio crnogorske književnosti i narodnog stvaralaštva približi novim generacijama čitalaca“, istakli su iz Matice crnogorske.

Radoje Radojević (1922–1978) smatra se rodonačelnikom montenegristike, koji je od 60-ih godina prošlog vijeka pa sve do 1978. godine, kontinuirano svojim diskusijama, ogledima, polemičkim tekstovima i studijama doprinosio očuvanju temeljnih vrijednosti crnogorskog identiteta, a ponajviše crnogorskog jezika i nacionalne kulture. 

Antologije koje će Matica crnogorska objaviti poslije dugog perioda odavno su nedostajale našoj publici.

„One predstavljaju svojevsnu krunu Radojevićevog istraživačkog i terenskog angažmana na prikupljanju crnogorskog narodnog stvaralaštva. Predgovori i pogovori antologija koje su napisali braća Radojevići ujedno predstavljaju i izuzetne studije o crnogorskoj narodnoj književnosti. Antologiju basni„Kad je sve zborilo“ i antologiju priča„Potopno vrijeme“je nakon tragičnog nestanka Radoja Radojevića dovršio i priredio za štampu njegov brat Danilo“, podsjećaju iz Matice.

Portal Analitika