Svijet

Najskuplji sudski proces u istoriji Belgije koštaće 35,3 miliona eura

Suđenje za terorističke napade u briselskom metrou i na nacionalnom aerodromu, koji su se dogodili 22. marta 2016. godine, koštaće 35,3 miliona eura, i biće najskuplje suđenje u istoriji te zemlje.

Najskuplji sudski proces u istoriji Belgije koštaće 35,3 miliona eura Foto: Pixabay
NezavisneIzvor

To pokazuju dokumenti Ministarstva pravde Belgije, koje je objavio list "Het Laatste Nieuws".

U tom sudskom procesu biće saslušano više od 350 svjedoka. 

Suđenje je počelo u ponedjeljak u prisustvu francuskog džihadiste Salaha Abdeslama, koji je u Francuskoj već osuđen na doživotni zatvor zbog napada u Parizu, 13. novembra 2015.

Optužena su devetorica napadača, od kojih su dvojica na slobodi.

Belgija je odlučila da se suđenje održi u starim prostorijama NATO-a. Bilo je potrebno kompletno renovirati i adaptirati zgradu koja je dobila ime "Justicija", a nalazi se na izlazu iz Brisela. Bezbjednost suđenja je takođe igralo ulogu u izboru te lokacije. 

Značajan dio iznosa koji je namijenjen za suđenje predviđen je za poslove komunikacija, za plate prevodilaca, honorare porotnicima, dok troškovi agenata za bezbjednost nisu uračunati u cijenu od 35,3 miliona eura.

Očekuje se da ovo bude jedno od najdužih suđenja u istoriji Belgije i moglo bi trajati devet mjeseci. 

U terorističkim napadima u Briselu 22. marta 2016. ubijeno je 32 ljudi, a 340 je teško ranjeno na aerodromu "Zaventem" i u metro stanici Malbek, na nekoliko stotina metara od kvarta gdje su smještene evropske institucije.

Odgovornost za napad tada je preuzela teroristička organizacija Islamska država, ista džihadistička ćelija koja je odgovorna za napade u Parizu 13. novembra 2015, čiji su skoro svi članovi bili iz briselskog kvarta Molenbek.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.