Region

"Ovo je nezapamćeno"

Načelnik beogradske policije: Dječak napad planirao mjesec dana, spremio i Molotovljeve koktele

"Ovo je nezapamćeno", rekao je načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar u kojoj je nastradalo devet osoba.

Načelnik beogradske policije: Dječak napad planirao mjesec dana, spremio i Molotovljeve koktele Foto: N1
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je dječak koji je pucao potom uhapšen, a na licu mjesta je pronađeno i oružje. "Planski i organizovano je ovo mjesec dana planirano", rekao je Milić i dodao da se još ne zna motiv.

"Ovaj dan je izabrao iz razloga što je učionica blizu ulaza u školu, a njegov razred je imao čas istorije. Oružje je uzeo iz očevog stana, u ruksaku je imao i četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu je odmah pucao u radnika obezbjeđenja, zatim u dežurne učenike i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom, zamijenio okvir i odmah s vrata učionice pucao u učiteljicu. Zatim je izašao van, zamijenio okvir i pozvao policiju", nastavio je. 

Milić je pokazao popis djece koji je ubojica napravio, a pokazao je i planove škole na kojima je odredio prioritetne mete. "Skica izgleda kao iz videoigrice i horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu", rekao je.

Je li bilo vršnjačkog nasilja?

Na novinarsko pitanje je li dječak koji je pobio svoje školske kolege prijavljivao vršnjačko nasilje, ministar obrazovanja Branko Ružić rekao je kako nije zakazao sistem 

Dodao je da postoje nalazi dječje klinike Tiršova i centra za socijalni rad koji pokazuju da je došlo do posjekotine na usni u školi glume, ali da nije bilo moguće izvesti zaključak da je potrebno daljnje postupanje bilo koje vrste problema.

Ministar obrazovanja Branko Ružić je iznio dosad nepoznate informacije. "Otac počinitelja ovog teškog djela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dijete očigledno znalo šifru."

Imao je i 3 puna okvira s po 15 metaka. "Prema neslužbenim informacijama, on je s ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Treba li se dijete od 12, 13 godina time baviti? I prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mjere", rekao je ministar. 

Tragedija u Beogradu: Uhapšen otac dječaka koji je pucao na vršnjake u školi
23
Tragedija u Beogradu: Uhapšen otac dječaka koji je pucao…
03.05.2023 14:45

 

Portal Analitika