Svijet

Skoro izvjesna nezavisnost južnog Sudana

Izvor

Zvaničnici i posmatrači pohvalili su visoku izlaznost i miran tok glasanja, koje će po svoj prilici rezultirati stvaranjem nove, najmlađe države svijeta.Mohamed Ibrahim Halil, predsednik komisije za referendum, rekao je juče da je glasalo 83 odsto glasača registrovanih na jugu i 53 odsto glasača sa sjevera. T

akođe je naveo da je glasao 91 odsto Sudanaca s pravom glasa koji žive u osam drugih država. On je rekao da vjeruje da će referendum biti ocijenjen kao "dobar rezulat prema međunarodnim standardima".

"Svi pokazatelji ukazuju da jug naginje ka odvajanju", rekao je Halil, navodeći da nije posebno zadovoljan što se Sudan dijeli.

"Naprotiv, prije sam se nadao da će zemlja ostati ujedinjena", rekao je on. Vladajuća partija na sjeveru saopštila je u petak da je spremna da prihvati nezavisnost južnog dijela zemlje.

O demarkaciji granica, pravima na naftu i statusu spornog regiona Abijei još treba da se pregovara. Očekuje se da će, ako poces odvajanja južnog dijela Sudana završi, nova država biti proglašena u julu.

Za uspjeh referenduma dovoljna je prosta većina, a zvanični rezultati će biti objavljeni početkom februara. Jug i sjever Sudana vodili su 21-godišnji građanski rat koji je izazvao smrt oko dva miliona ljudi. Rat je okončan mirovnim sporazumom 2005. godine čime je otvoren put za referendum. Taj rat nije povezan sa sukobom u provinciji Darfur, koji je počeo 2003. i u kojem je poginulo 300.000 ljudi.

(B92)

Portal Analitika