Zdravlje

MZ planira nabavku aparata: Za skrining raka grlića materice oprema vrijedna 700.000 eura

Za skrining raka grlića materice, Ministarstvo zdravlja planira da nabavi savremenu opremu vrijednu 700.000 eura, piše u Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva zdravlja u 2022. godini, koji je usvojila Vlada.

MZ planira nabavku aparata: Za skrining raka grlića materice oprema vrijedna 700.000 eura Foto: Schreenshot
RTCGIzvor

Ovaj dokument je napravljen krajem aprila, a juče je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore.

Oprema, kako je precizirano, obuhvata istovremeno testiranje dvije trenutne metode HPV i LBC (Liquid based cytology) - PAPA test je citološki bris grlića materice koji se radi korišćenjem citologije na tečnoj podlozi.

“Time će se značajno uticati na kvalitet skrining programa, smanjiće se obolijevanje od raka grlica materice, biće detektovan u ranoj fazi, smanjiće se opterećenje ginekologa, spriječiti odlazak u privatne ambulante i smanjiti troškovi liječenja od raka grlića materice”, precizirano je u dokumentu.

U dokumentu je konstatovano da resor kojim rukovodi Dragoslav Šćekić očekuje da im Nacionalni centar za transplataciju organa Italije (CNT) dostavi nacrt sporazuma o saradnji.

“U cilju primjene Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, inicirano je uspostavljanje sistema izdavanja donorskih kartica kod izabranog doktora, dalja realizacija ove inicijative je u toku. Inicirani su sastanci sa ključnim ustanovama sistema u cilju unapređenja i razvoja transplatacione medicine”, navodi se u tom dokumentu.

Piše da je pokrenuta izmjena Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja i trenutno je u toku usklađivanje dokumenta sa propisima EU.

Radi se i na razvijanju elektronskog zdravstvenog kartona, što se već dugo najavljuje.

“Radi se na tome da se informacioni sistem Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje povežu. Ovo povezivanje omogućiće da se automatizuje povlačenje svih dostupnih podataka u elektronskoj formi” piše u izvještaju.

U dijelu koji se odnosi na slobodan pristup informacijama, precizirano je da je u toku prošle godine, Ministarstvu zdravlja podnijeto 79 zahtjeva od kojih je 30 usvojeno, 48 odbijeno i jedan je proslijeđen drugom organu.

Dragoslav Šćekić u dokumentu navodi da će u narednom periodu intezivirati aktivnosti na realizaciji smještajnih kapaciteta za potrebe Ministarstva, jačati administrativne kapacitete, unaprijediti stručne kompetencije službenika, kao što su upravljačke, analitičke, komunikacijske i diigitalne vještine kako bi se “službenici ravnomjerno razvijali u svim aspektima”.

“Radiće se na promociji zdravlja svih starosnih dobi građana, unapređenju zdravstvene zaštite na svim nivoima, unapređenju finansijske održivosti zdravstvenog sistema, odgovoru na krizne situacije u sistemu, unapređenju razvoja pružanja usluga u zdravstvenom turizmu. Radiće se i na moderdnizaciji zdravstvene infrastrukture izgradnjom novih ili obnovom kapaciteta”, ističe se, između ostalog, u dokumentu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C Cvrcicrvrcicvrcak__neregistrovani
09.05.2023. 06:12

Bla bla truc. Potpuno prazan tekst. Uskladjuju Zakon o presadjivanju organa u svrhu lijecenja sa evropskim zakonodavstvom, a on vec uskladjen sa istim. Rade na izmjenama istog zakona cisto da pokazu da nesto rade, a u stvari - nista. Gomila neznalica na celu sa ministrom, onom iz Mojkovca, stomatoloskinjom koja veze nema sa javnim zdravljem i gomilom nadobudnih na celu sa Sekulicem i onim malim Djukanovicem

3
0