Društvo

U pitanju je vozilo marke Audi

Monteput poklonio MUP-u 'presretača': Ovo je njegova vrijednost

Kompanija Monteput donirala je automobil – tzv. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova/ Upravi policije.

Monteput poklonio MUP-u 'presretača': Ovo je njegova vrijednost Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

“Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću”, saopšteno je iz MUP-a.

U pitanju je vozilo marke Audi A4 Quattro, visokih bezbjedonosnih, tehničkih i voznih karakteristika vrijedan 49,400 eura. Vozilo – tzv. presretač, je opremljeno potrebnom svjetlosnom i zvučnom signalizacijom kao i radarskim uređajima za evidentiranje saobraćajnih prekršaja.

“Propisane tehničke karakteristike vozila se odnose na postizanje ubrzanja od nula do 100 km/h za maksimum osam sekundi, te maksimalne brzine od 240 km/h, što je od suštinskog značaja za brz i efikasan odgovor u hitnim situacijama”, navodi se u saopštenju.

Automobil će koristiti policijski službenici Mobilne jedinice saobraćajne policije, koji su 24 h smješteni u Komandnom centru auto – puta. Cilj je bolja kontrola i nadzor drumskog saobraćaja, sa posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila na auto – putu.

„ Bezbjednost na auto – putu i podizanje svijeti o poštovanju saobraćajnih pravila su naš prioritet. Nabavkom ovog vozila Monteput, u saradnji sa MUP–om i Upravom policije, unapređuje operativne kapacitete za brzo i efikasno reagovanje u situacijama koje zahtijevaju hitne intervencije. Specifikacije vozila su odabrane u saradnji sa kolegama iz policije kako bi se osigurali najbolji uslovi za obavljanje policijskih zadataka,“ rekao je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Vozilo će koristiti Uprava policije, dok će troškove održavanja i goriva snositi Monteput.

Gorović se zahvalio na donaciji direktoru Milanu Ljiljaniću i Monteputu i istakao: ,,Ova vrijedna donacija će značajno doprinijeti poboljšanju i unapređenju bezbjednosti saobraćaja na auto-putu i u velikoj mjeri olakšati rad i doprinijeti postizanju boljih rezultata rada saobraćajne policije prilikom kontrole vozača i vozila na auto- putu, a sve u cilju bezbjednosti saobraćaja i zaštite života, zdravlja i imovine svih korisnika autoputa”.

“Svakako da nam je želja da policijski službenici dobijeno vozilo što manje koriste prilikom evidentiranja i sankcionisanja počinilaca saobraćajnih prekršaja na auto-putu, ali ukoliko za tim bude potrebe donirano vozilo će policijskim službenicima omogućiti da to čine na zakonit i efikasan način. Monteput se sa ovom donacijom, kao i više puta do sada, pokazao i dokazao kao društveno odgovorna kompanija koja doprinosi opštem boljitku i prosperitetu svih građana Crne Gore”, kazao je Gorović.

Najčešći prekršaj na auto-putu je prekoračenje brzine, čime nesavjesni vozači dovode u opasnost sebe, ali i ostale učesnike u saobraćaju, a nerijetko i uništavaju državnu imovinu.

“Od otvaranja auto – puta trasom je prošlo 4.012.377 vozila, dok se dogodilo 77 saobraćajnih nezgoda, odnosno manje od 1 saobraćajne nezgode nedjeljno. U tim saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih lica, teže je povrijeđeno sedam lica dok je lakše povrede zadobila 21 osoba”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika