Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Monteput o zahtjevu Crmničana: Rješenje tražiti kroz subvencionisanje putarine, ne izmjene Zakona o putevima

Monteput o zahtjevu Crmničana: Rješenje tražiti kroz subvencionisanje putarine, ne izmjene Zakona o putevima

Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, poručuju iz Monteputa. 

Ilustracija Foto: Foto: Jedro
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Radi preciznog informisanja javnosti povodom zahtjeva mještana Crmnice, ističemo da je Monteput za pronalaženje rješenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela Sozina kojima se pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju", navode iz Monteputa. 

Mještani Crmnice traže oslobađanje od plaćanja putarine.

Iz Monteputa navode da vjeruju da će po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što su upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstvnici mještana su i putem medija istakli.

"Pozvali smo, a i ovim putem pozivamo još jednom, predstavnike mještana Crmnice na sastanak, da kroz dijalog nađemo rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa", navode u saopštenju. 

Dužnost im je, navode, bila da predstavnike poslaničkih klubova upoznaju sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima.

"Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba", navode iz Monteputa. 

Domino efekat ovakvog pristupa je, poručuju, i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine.

"U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine", zaključuju iz Monteputa. 

Crmničani zahtijevaju trajno rešenje prolaska kroz tunel Sozina
10
Crmničani zahtijevaju trajno rešenje prolaska kroz tunel…
30.05.2024 21:11

 

Portal Analitika