Politika

Mladi PES-a: Dogovor oko popisa demokratsko dostignuće

Mladi PES-a pozdravili su postignuti široki konsenzus oko uslova održavanja popisa stanovništva. 

Mladi PES-a: Dogovor oko popisa demokratsko dostignuće Foto: Pokret Evropa sad
Portal AnalitikaIzvor

“Cijenimo da saglasje vlasti i opozicije oko ovog pitanja predstavlja demokratsko dostignuće i uvod u stabilizaciju političkih prilika. Obećavajuća je činjenica da je, za svega mjesec dana mandata, Vlada uspostavila dijalog sa opozicionim subjektima i obezbijedila legitimet i povjerenje u proces popisa koji su prethodne Vlade odlagale dvije godine”, navode u saopštenju. 

U tom kontekstu, kako dodaju, postoji opravdan optimizam da će se ubrzo doći do rješenja za preostala imenovanja u pravosuđu koja bi zavrijedila podršku kvalifikovane većine, što je ključno za crnogorski put ka EU.

“Gajimo nadu i da će pojedini politički lideri, bez obzira na zanemarljivost njihove snage u parlamentu, posustati u širenju teorija zavjere u njihovim sujetom inspirisanim medijskim nastupima i biti konstruktivni i bavljenja politikom dostojni opozicionari. Očekujemo odgovornost svih društvenih aktera da se odupru politizaciji i zloupotrebi identitetskih pitanja u kontekstu izjašnjavanja na predstojećem popisu čime bi dodatno doprinjeli društvenoj koheziji”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika