Zanimljivosti

Mjesec će ometati posmatranje meteorske kiše?

Izvor

"Mjesec je neprijatelj astronomskih osmatranja i gasi one meteore koji su najslabijeg sjaja, a kojih je daleko najviše", rekao je sekretar društva Milan Jeličić, prenosi B92.

Jeličić je rekao da Zemlja ulazi među Perseide 17. jula a izlaze iz roja 24. avgusta, a da je maksimalna vidljivost obično u noći 12. na 13. avgust. To se međutim, kako je ukazao, može i pomjeriti.

Prema njegovim riječima, tri najpoznatija meteorska roja kroz koja Zemlja prolazi su Perseidi, Leonidi i Geminidi.

"Iz tačke na nebu koja se zove radijant na sve strane izlijeću meteori, ili narodski zvijezde padalice. U stvari, izlijeću iz jednog kruga, ali ako bi se njihovi tragovi vratili unazad, vidjelo bi se da se oni sijeku u jednoj tački. A u zavisnosti od sazvježđa u kojem se radijant nalazi imamo nazive za rojeve. Ako je radijant u sazvježđu Perseja, imamo - Perseide", rekao je Jeličić.

Perseidi su nastali od ostataka repa komete Svift-Tatl, koja obiđe Zemlju jednom u 135 godina, pri čemu je najbliža Suncu u skorije vrijeme bila 1992. godine.

Tada je, kako je ukazao Jeličić, meteorska aktivnost bila najintenzivnija. "Tada se, u idealnim uslovima, moglo vidjeti i 500 meteora u sat vremena", rekao je ovaj astronom.

Portal Analitika