Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ministarstvo zdravlja povodom drugog slučaja morbila: Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

"Naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna"

Ministarstvo zdravlja povodom drugog slučaja morbila: Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizujui na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Ministarstvo zdravlja povodom drugog slučaja morbila: Vakcinisati djecu i spriječiti ozbiljne posljedice Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

“Pozivamo sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata MMR vakcinom, koja štiti dječje zdravlje, dostigla preporučenih 95 odsto i kako bi se spriječila epidemija ove zarazne bolesti, sa svim ozbiljnim posljedicama koje nosi sa sobom”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Napominju da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se vrši stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava.

“Nažalost, postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih dokaza koji imaju za cilj da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije”, kazali su oni.

Međutim, kako su saopštili iz MZ, naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna.

“Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini”, kazali su oni.

Svi domovi zdravlja raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije, što će se, navode oni u saopštenju, nastaviti i u narednom periodu, te stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje.

Portal Analitika