Abiznis

Najavljene izmjene Zakona o posredovanju, u ponedjeljak okrugli sto

MRSS: Građanima jednostavne procedure, mladima program usluga, umrežavanje podataka…

Nezaposleni će ubuduće moći da se prijave u evidenciju ZZZCG i elektronskim putem, a na taj način će, poručuju iz Ministarstva, moći da podnose i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti...

MRSS: Građanima jednostavne procedure, mladima program usluga, umrežavanje podataka… Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Kompletna digitalizacija procesa u Zavodu za zapošljavanje, povezivanje njegove baze sa drugim institucijama radi razmjene podataka i obezbjeđivanje odgovarajućeg posla, posebno mladima, ključne su planirane promjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog stvaranja.

MRSS na čelu sa ministarkom Naidom Nišić, u okviru reformi u interesu građana, pripremilo je ovaj, još jedan važan nacrt predloga izmjena i dopuna zakona.

Kako dodaju, sve je odrađeno u korak sa digitalizacijom procesa u Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), koja se uspješno sprovodi i očekuje se da bude završena do novembra ove godine.

Tokom javne rasprave, održaće se Okrugli sto o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti - u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade.

Promjeni zakona se prvenstveno pristupa zbog prilagođavanja odredbi radi nesmetanog uvođenja i sprovođenja programa “Garancije za mlade”, koji ce početi da se primjenjuje od januara 2025. godine. Mladima od 15 - 29 godina će se omogućiti lakši pristup uslugama samog Zavoda,obezbjeđivanju odgovarajućeg zaposlenja, programa dodatnog obrazovanja, ili pak pripravništva, ističe se u saopštenju.

Ujedno, izmjene će, kako navode, donijeti i definisanje odredbi koje će biti osnov za interoperabilnost baze podataka, čiji cilj je, pojašnjavaju, povezivanje Zavoda sa drugim institucijama radi razmjene podataka.

Omogućava se, dodaju iz resora Nišić, da se prijavljivanje u evidenciju nezaposlenih lica, kao i pristup uslugama za tržište rada i pravima za vrijeme nezaposlenosti kod Zavoda, može ostvariti i elektronski, u skladu sa propisima o elektronskoj upravi. 

"Nezaposleni će ubuduće moći da se prijave u evidenciju, osim ličnim dolaskom, i elektronskim putem, a na taj način će moći da podnose i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti", navode iz Ministarstva. 

To će, poručuju, umnogome olakšati procese korisnicima prava Zavoda za zapošljavanje, kao i zaposlenima institucije jer će biti rasterećeni dodatnih administrativnih procesa, koji su do sada opterećivali njihovo obavljanje zakonom predviđenih zadataka.

"Poslodavcima će biti olakšane procedure prijavljivanja slobodnih radnih mjesta, time što će se prijave o slobodnom radnom mjestu, kao i prijave o zasnivanju - prestanku radnog odnosa, osim neposrednom predajom, moći dostaviti i elektronski Zavodu", zaključuje se u saopštenju MRSS.


Portal Analitika